- Отнема общо
- 60 mins
- Време на готвене
- 8 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 5 people
- Вид
- Гарнитура
- Рецепта от
- От
- July 18, 2016
- 50 гр
- Разтопено масло
- 1 брой
- Яйце
- 1 щипка
- Сол
- 1 щипка
- Захар
- 1 щипка
- Сода
- 25 ml
- Топла вода
- 80 ml
- Вода
- 80 гр
- Кисело мляко
- 350 гр
- Брашно
- 1 ч. л.
- Суха мая
Пърленката е типично ястие от балканската кухня, в най-общ смисъл тя е плосък хляб. В тази рецепта ще направим пърленката с два набухвателя, за да бъде пухкава и лека.
Ако се чудите с какво да хапнете пърленката:
- Разтваряне на маята. В по-голям съд разтваряме маята, а захарта в топлата вода (да не надвишава 50 градуса). Оставяме на топло за около 15 минути. Сухата мая може да се сложи и директно в брашното и да изпуснете тази стъпка. Ние обаче обичаме няколко етапната ферментация, защото така тестото става по-пухкаво.
- Правене на айран. От останалата вода и киселото мляко правим айран (мътеница), в който слагаме щипка сода.
- Замесване на тестото. В купа слагаме пресятото брашно, от което правим кладенче. В него слагаме айрана, половината от маслото, шупналата мая, яйцето и солта. Правим меко и леко тесто, което не трябва да лепне. След това покриваме съда и слагаме на топло, докато тестото удвои обема си. Хубаво е да предвидим по-голям съд за втасването (около 30 минути). Можем да помогнем на тестото, като пуснем фурната на максимални градуси за около 40 секунди – поставяме го вътре и открехваме вратичката.
- Премесване. След като тестото е втасало, го премесваме на набрашнена повърхност. Ако то лепне - слагаме брашно на ръцете си. Много хора правят грешката, когато им лепне тесто да слагат мазнина по ръцете си. Така то става прекалено мазно и хлъзгаво. Месим за 1-2 минути. Целта на премесването е да разпредели глутена равномерно навсякъде. Тестото трябва да е меко и леко.
- Оформяне на питките. Общо прието е пърленките да са кръгли. Разбира се, може да ги оформите както намерите за добре. Най-лесният начин на оформяне на такова тесто е с ръце. Пърленката трябва да е с дебелина около 1 см. След това печем на силна скара (може и на тиган) за около 3-4 минути от страна. Накрая намазваме готовите пърленки с останалото масло. По желание може да ги поръсите с чубрица или да ги натъркате със скилидка чесън.
Не става ясно 4 гр. мая суха или жива. Защото е различно – 4 гр. суха е около 20 гр. прясна мая. Или греша?
Здравейте, Краси. Благодаря за забележката, рецептата е поправена. Става въпрос за суха мая. Иначе сте права за съотношенията. 🙂