Пърленка с два набухвателя

Отнема общо
60 mins
Време на готвене
8 mins
Трудност
Средно
Порции
5 people
Вид
Гарнитура
Рецепта от
От
50 гр
Разтопено масло
1 брой
Яйце
1 щипка
Сол
1 щипка
Захар
1 щипка
Сода
25 ml
Топла вода
80 ml
Вода
80 гр
Кисело мляко
350 гр
Брашно
1 ч. л.
Суха мая
Пърленка с два набухвателя

Пърленката е типично ястие от балканската кухня, в най-общ смисъл тя е плосък хляб. В тази рецепта ще направим пърленката с два набухвателя, за да бъде пухкава и лека.

Готвар - Пърленка с два набухвателя

Ако се чудите с какво да хапнете пърленката:

Плитка от свинско месо с бекон

 

  1. Разтваряне на маята. В по-голям съд разтваряме маята, а захарта в топлата вода (да не надвишава 50 градуса). Оставяме на топло за около 15 минути. Сухата мая може да се сложи и директно в брашното и да изпуснете тази стъпка. Ние обаче обичаме няколко етапната ферментация, защото така тестото става по-пухкаво.
  2. Правене на айран. От останалата вода и киселото мляко правим айран (мътеница), в който слагаме щипка сода.
  3. Замесване на тестото. В купа слагаме пресятото брашно, от което правим кладенче. В него слагаме айрана, половината от маслото, шупналата мая, яйцето и солта. Правим меко и леко тесто, което не трябва да лепне. След това покриваме съда и слагаме на топло, докато тестото удвои обема си. Хубаво е да предвидим по-голям съд за втасването (около 30 минути). Можем да помогнем на тестото, като пуснем фурната на максимални градуси за около 40 секунди – поставяме го вътре и открехваме вратичката.
  4. Премесване. След като тестото е втасало, го премесваме на набрашнена повърхност. Ако то лепне - слагаме брашно на ръцете си. Много хора правят грешката, когато им лепне тесто да слагат мазнина по ръцете си. Така то става прекалено мазно и хлъзгаво. Месим за 1-2 минути. Целта на премесването е да разпредели глутена равномерно навсякъде. Тестото трябва да е меко и леко.
  5. Оформяне на питките. Общо прието е пърленките да са кръгли. Разбира се, може да ги оформите както намерите за добре. Най-лесният начин на оформяне на такова тесто е с ръце. Пърленката трябва да е с дебелина около 1 см. След това печем на силна скара (може и на тиган) за около 3-4 минути от страна. Накрая намазваме готовите пърленки с останалото масло. По желание може да ги поръсите с чубрица или да ги натъркате със скилидка чесън.

2 comments

  1. Avatar
    Краси said on July 18, 2016 Reply

    Не става ясно 4 гр. мая суха или жива. Защото е различно – 4 гр. суха е около 20 гр. прясна мая. Или греша?

    1. Gotvar.bg
      Gotvar.bg said on July 19, 2016 Reply

      Здравейте, Краси. Благодаря за забележката, рецептата е поправена. Става въпрос за суха мая. Иначе сте права за съотношенията. 🙂

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*