Пушен пастет с узо и авокадо

Отнема общо
10 mins
Време на готвене
10 mins
Трудност
Лесно
Порции
10 people
Вид
Предястие
Рецепта от
От
1 брой
Пушена скумрия
1 брой
Лайм
1 брой
Авокадо
50 ml
Узо
20 ml
Зехтин
Пушен пастет с узо и авокадо

Ако можете да опишете лятото в едно изречение, какво би било то? Ние не сме сигурни, че това въобще е възможно, но сме се опитали да поберем лятото в една-единствена рецепта. Пушен пастет с узо и авокадо: четири съставки, три лесни стъпки и дъх на вечно лято.

Пушените риби не са сред най-често присъстващите храни на трапезата ни. Те обаче не отстъпват нито по вкус, нито по полезни вещества на останалите морски деликатеси.

Преди да започнем със самата рецепта ще Ви разкрием разликата между два от най-често срещаните начини за опушване и специфики при консумацията на опушените продукти.

  • Топлото опушване е процес на ароматизиране, консервиране и готвене на различна храна, посредством дървен пушек. Температурата на опушване в контролирана среда варира в между 52 и 80 градуса C. След като даден продукт (най-често меса) минат през този процес, те са годни за директна консумация.
  • Студеното опушване е процес на обогатяване на вкуса и аромата на храната, посредством дървесен дим. Градусите на студеното пушене варират между 20 до 30 градуса по Целзий, тоест, студеното опушване не готви храната, а само я ароматизира. Има и изключения, когато можем да консумираме продукти директно след като са опушени студено (опушени зеленчуци, сирена и някои видове риба.) Ако месо е опушено студено – трябва задължително да мине през термична обработка, преди да се консумира. [1В нашия случай скумрията е соленоводна риба, която е изключително нежна и се готви на много ниски градуси. Тоест тя може да се консумира и след студено пушене.

 

Готвар - Пушен пастет с узо и авокадо

Ако решите да го консумирате с автентичен домашен хляб, вижте това: 

Хляб по рецепта отпреди 50 години

  1. Обезкостяване на рибата. Това става изключително лесно, тъй като рибата е минала веднъж през термична обработка. Не трябва да се притесняваме, ако нарушим целостта на рибните филета, все пак рибата ще бъде пасирана и направена на пастет.
  2. Обелване на авокадото. Най-лесният начин за белене на авокадо е когато го разрежем през средата и след това използвате лъжица, за да извадим ядливата част от него.
  3. Блендиране на всички съставки. Слагаме всичко в купа и и пасираме с пасатор. По желание може да минем пастета през цедка, за да няма опасност от случайно попаднала костица. Ние не го направихме, защото ни се хапваше по-непретенциозна храна. Тук е моментът да отбележим, че нашата скумрия беше пушена с допълнително добавен аромат на мед, което засили вкуса и аромата на ястието. Ако не намирате такава риба, сложете в сместа една лъжичка ароматен мед. Пушеният рибен пастет има много специфичен аромат и вкус. От една страна е леката горчивина на пушената скумрия, от друга - киселината от лайма и накрая деликатният и сладникав аромат на анасон и мед.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*