Печени селски ребра

Отнема общо
135 mins
Време на готвене
112 mins
Трудност
Лесно
Порции
3 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
350 гр
Свински гърди с ребра
2 глави
Кромид лук
100 гр
Целина
2 броя
Морков
5 броя
Гъби
200 ml
Бира
1 щипка
Червен пипер
1 щипка
Черен пипер
1 щипка
Сол
Печени селски ребра

Печени селски ребра – неустоимо вкусно ястие, което напълно заслужава името си. Те се правят с много прости стъпки, семпли са, но са с невероятен вкус и аромат точно като на село.

Забележка при приготвянето на печени селски ребра:

Ние използваме тиган, който може да се слага във фурна, ако Вие не разполагате с такъв, имате два варианта: или да използвате тава вместо тиган при пърженето, или да прехвърлите всичко от тигана в тава. Ако използвате втория начин – преместете в тавата, след като всичко е завряло заедно.

Тази рецепта е непретенциозна, но изключително апетитна. Бавното готвене на ниска температура гарантира сочно и крехко месо.

 Готвар - Печени селски ребра

Ако сте запален почитател на свински ребра…

Вижте още няколко лесни и невероятно вкусни рецепти за един от най-предпочитаните свински продукти:

Ребра, запечени във фолио

Свински ребра печени с мед, бира и горчица

Лепкави свински ребра с мед, соев сос и ром

Ребра на скара

Свински ребра с печена царевица и ароматно масло

  1. Премахваме ципата, която се намира по продължението на костите. Ципата пречи на месото да поеме от ароматите на соса. След това изрязваме част от месото, така че да се разкрият костите. Изрязваме го максимално близо до костта. След това трябва да остържем останалото месо по костите. Тази стъпка може и да Ви се стори безсмислена, но тя се прави, поради две основни причини: 1. По-лесна консумация. Свинските ребра са сред най-неудобните за консумиране неща. Разкритата кост играе ролята на дръжка. Така хем ще ядем ребърцата с ръце, хем ще сме сравнително чисти. А и според нас, естетическият им вид е по–добър. 2. Месото, което изрязваме, ще ни послужи, за да придадем допълнителен аромат и вкус на ястието.
  2. Месото, което изрязахме от костите, режем на ситно и слагаме в студен тиган, който загряваме постепенно до горещ. Тази стъпка цели да извадим максимално мазнината от изрязаното месо. Ако парченцата месо не са толкова мазни, добавете към тях малко олио или зехтин. С две думи: от изрязаното от костите месо, правим пръжки, чиято мазнина ще използваме по-нататък.
  3. Осоляваме ребърцата със сол и пипер. Слагаме цялото месо в сгорещената мазнина и пържим от всички страни на силен котлон. Отделете около 3 минути на страна или докато месото не получи загар отвсякъде.
  4. Докато ребрата се запечатват, режем на едро морковите, лука и целината.
  5. Изваждаме месото и добавяме нарязаните зеленчуци, поръсени с червен пипер. Задушаваме ги за около 3 минути, след което връщаме месото върху тях и наливаме бирата. Изчакваме докато сместа заври, завиваме с алуминиево фолио и слагаме всичко във фурната на 150 градуса за около 90 минути.
  6. След като изминат 90 минути, махаме алуминиевото фолио, добавяме цели гъби и увеличаваме температурата на фурната на 220 градуса за около 15 минути. Накрая може да поръсим с пресен магданоз. Важно е след като извадим месото да го оставим да си „почине“ и да не го разрязваме поне 10 минути. Така соковете му ще се разпределят равномерно по цялото месо.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*