Свински ребра с печена царевица и ароматно масло

Отнема общо
125 mins
Време на готвене
20 mins
Трудност
Средно
Порции
6 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
4 с. л.
Олио
50 гр
Масло
1 връзка
Магданоз
1 скилидка
Чесън
2 броя
Кромид лук
4 броя
Морков
50 ml
Соев сос
50 ml
Балсамов оцет
1 литър
Пилешки бульон
2 броя
Царевица-кочан
1 кг
Свински гърди с ребра
Свински ребра с печена царевица и ароматно масло

Свински ребра с печена царевица и ароматно масло е перфектното предложение за мързелив почивен ден. Рецептата се изпълнява сравнително лесно, но съчетава няколко стъпки, които са задължителни за крайния резултат.
Една от тези стъпки е бавното готвене на сравнително ниски температури. То дава на месото невероятна сочност, а на бульона дълбочина, плътност и завършеност.

Забележка 1:

Повечето професионални готвачи ползват за основа на ястията си домашно приготвени бульони. За да придадем изтънченост на това наглед обикновено ястие, ние сме използвали пилешки бульон. Можем да направим пилешкия бульон предварително и да го съхраняваме в хладилник  – така той се запазва годен за консумация до 3-4 дни. Най-добрият вариант е да го замразим във фризера и да имаме готов за ползване бульон по всяко време на годината. Разбира се, алтернативно решение е ползването на вода или инстантна подправка, но вкусът и ароматът на ястието ще са далеч по-незабележителни.

Забележка 2:

За направата на гарнитурата сме използвали млада млечна царевица, която не се нуждае от продължителна топлинна обработка. Ако Вие не разполагате с такава царевица, е желателно преди да пристъпите към гриловане на царевицата, да я сварите, според твърдостта ѝ .

Свински ребра

В тази рецепта за свински ребра с печена царевица и ароматно масло обединяваме два компонента, които гарантират наслада за небцето на всички любители на сочно и топящо се в устата свинско месо. Разбира се тези елементи са ребърцата и крехката консистенция.

Ако сте запален почитател на свински ребра…

Вижте още няколко лесни и невероятно вкусни рецепти за един от най-предпочитаните свински продукти – ребра, запечени във фолио, свински ребра, печени с мед, бира и горчица, лепкави  ребра с мед, соев сос и ром.

За почитателите на класическия наситен вкус на месото –  ребра на скара.

За почитателите на щедрите селски гозби – рецепта за селски ребра с гъби и зеленчуци.

Или усъвършенствайте техниката за постигане на крехко свинско месо с рецептата за крехки свински гърди.

Домашен дюнер кебап със свинско месо

  1. Запечатване. Намазваме ребрата обилно с олиото. Пържим на добре сгорещен тиган по около 2-3 минути от страна. Тази процедура се нарича запечатване, защото образува слой, който предпазва соковете на месото да не изтекат при печенето и така то остава сочно. Друга положителна характеристика на запечатването е, че спомага за хубавия вид и хрупкавостта на месото.
    2759
  2. Задушаване. Режем лука и морковите през средата. Задушаваме ги 2-3 минути на средно силен котлон в същия тиган, в който сме пържили месото. След това добавяме цялата скилидка чесън, както и сухите и течните подправки. Бъркаме енергично по дъното и страните на тигана, целта е всичките налепи образувани от запържването на месото да се абсорбират от течността. Така хем бульонът ще стане много по-ароматен, хем измиването на тигана по-лесно. Тази техника се нарича деглазиране. Сваляме тигана от котлона, в момента, в който течността заври.
  3. Печене. Слагаме зеленчуците в тясна тавичка. Върху тях поставяме месото с кокалите нагоре. Накрая заливаме всичко с врялата течност. Целта е месестата част на ребрата да е в течността - така те ще станат изключително крехки. Зеленчуците пък играят ролята на скара, която предпазва месото от директен досег с тавата - така няма вероятност то да залепне за нея. Завиваме тавата с алуминиево фолио и печем на предварително загрята до 150 - 160 градуса фурна за около два часа и половина.
  4. Допичане на месото. Изсипваме по-голямата част от течността от печеното. Оставяме само 1,2 пръста в тавата. Обръщаме ребрата с месото нагоре. Усилваме фурната на 180 градуса и печем още 20 минути като поливаме месото на всеки 5 с бульона от тавата. Балсамовият оцет и соевият сос имат наличие на захар в себе си, така тя ще се карамелизира и ребрата ще имат лек вкус на карамел. Сокът, който остане при печенето на месото, може да се охлади добре, да се премахне образувалата се мазнина на повърхността му и да се ползва за основа на сосове, за печени меса, супи и др. Нека не забравяме, че след като извадим месото от фурната то се нуждае от минимум 10 минути да си "почине" - това означава да не нарушаваме целостта му.
    2758
  5. Печене на царевицата. Печенето на царевицата е добре да бъде извършено на някои от следните уреди - на тефлонов тиган, на грил, директно на огън или котлон (най-добре газов) или всяка добре загрята незалепваща повърхност. Печенето на царевицата (и много други зеленчуци) във фурната не е желателно, защото няма да получи специфичния си загар и аромат на пушено. Печем царевицата от всички страни, докато не промени цвета си и получи желания загар. Веднага след печене я поръсваме с щипка сол и мажем с ароматното масло.
    2754
  6. Направа на ароматното масло. Кълцаме магданоза на ситно. Към него добавяме маслото и разбъркваме много добре, докато се получи еднородна смес. Този процес ще бъде много по-лесен и приятен, ако маслото е меко (оставяме го на стайна температура за половин-един час). Така направено това масло е перфектна компания на печени зеленчуци, риба или меса. Върши прекрасна работа за обогатяване на сосове или просто намазан на препечен хляб.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*