- Отнема общо
 - 20 mins
 - Време на готвене
 - 10 mins
 - Трудност
 - Лесно
 - Порции
 - 5 people
 
- Вид
 - Салата
 - Рецепта от
 - От
 - July 20, 2016
 
- 1 щипка
 - Лют червен пипер
 - 3 щипки
 - Червен пипер
 - 1 щипка
 - Черен пипер
 - 4 щипки
 - Сол
 - 4 стръка
 - Босилек
 - 3 броя
 - Люти чушлета
 - 1 брой
 - Червена чушка
 - 100 ml
 - Зехтин
 - 1 кг
 - Домат
 - 100 гр
 - Айвар
 - 300 гр
 - Краве сирене
 

Урнебесе разядка от сръбската кухня. Най-просто казано урнебес е микс от натрошено сирене и айвар. Щом веднъж я опитате, салатата с домати и урнебес ще се превърне в любимото Ви лятно ястие.
Разбира се, може да направим тази салата по всяко време от годината. Но вкусът на месестите добре узрели летни домати, печените на дървени въглища зеленчуци и ароматът на босилек и зехтин, трудно могат да бъдат пресъздадени в друго време от годината. Нашият съвет е да се стремите да консумирате колкото е възможно повече сезонни зеленчуци и плодове, когато вкусовете и ароматите им са най-силни.

Друга салата, която може да харесате:
https://gotvar.bg/recepta/chovan-salata/
- Направа на урнебеса. Най-общо казано урнебес е разядка от сирене и айвар. Айварът е сръбска лютеница от патладжани и червени чушки. В купа натрошаваме сиренето, слагаме айвара, една люта чушка нарязана на ситно, червеният, лютият и черен пипер. Бъркаме всичко, докато се образува еднородна смес. Урнебесможе да се направи и с овче сирене или моцарела.
 - Печене на чушките. На скара слагаме лютите чушлета и червената чушка. Печем лютите за 4 минути, по около 2 минути на страна. Червената чушка печем 10 минути, след това я оставяме да се задуши за 2-3 минути, (например в найлонова торбичка), за да се обели по-лесно.
 - Босилков зехтин. В купа нарязваме босилека на ситно. Отгоре слагаме солта и с помощта на лъжица втриваме солта в него. По този начин, солта ще извлече ароматите на босилека и ще придаде добър вкус на зехтина. Също така солта ще се разтвори в зехтина и когато подправяме салатата, тя ще бъде равномерно овкусена. Накрая заливаме със зехтин.
 - Сглобяване на салатата. Разбира се аранжировката на чинията е личен избор, важно е накрая всичко да бъде добре полято с босилековия зехтин.
 

No comments yet, be the first to leave one!