- Отнема общо
- 20 mins
- Време на готвене
- 10 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 5 people
- Вид
- Салата
- Рецепта от
- От
- July 20, 2016
- 1 щипка
- Лют червен пипер
- 3 щипки
- Червен пипер
- 1 щипка
- Черен пипер
- 4 щипки
- Сол
- 4 стръка
- Босилек
- 3 броя
- Люти чушлета
- 1 брой
- Червена чушка
- 100 ml
- Зехтин
- 1 кг
- Домат
- 100 гр
- Айвар
- 300 гр
- Краве сирене
Урнебесе разядка от сръбската кухня. Най-просто казано урнебес е микс от натрошено сирене и айвар. Щом веднъж я опитате, салатата с домати и урнебес ще се превърне в любимото Ви лятно ястие.
Разбира се, може да направим тази салата по всяко време от годината. Но вкусът на месестите добре узрели летни домати, печените на дървени въглища зеленчуци и ароматът на босилек и зехтин, трудно могат да бъдат пресъздадени в друго време от годината. Нашият съвет е да се стремите да консумирате колкото е възможно повече сезонни зеленчуци и плодове, когато вкусовете и ароматите им са най-силни.
Друга салата, която може да харесате:
https://gotvar.bg/recepta/chovan-salata/
- Направа на урнебеса. Най-общо казано урнебес е разядка от сирене и айвар. Айварът е сръбска лютеница от патладжани и червени чушки. В купа натрошаваме сиренето, слагаме айвара, една люта чушка нарязана на ситно, червеният, лютият и черен пипер. Бъркаме всичко, докато се образува еднородна смес. Урнебесможе да се направи и с овче сирене или моцарела.
- Печене на чушките. На скара слагаме лютите чушлета и червената чушка. Печем лютите за 4 минути, по около 2 минути на страна. Червената чушка печем 10 минути, след това я оставяме да се задуши за 2-3 минути, (например в найлонова торбичка), за да се обели по-лесно.
- Босилков зехтин. В купа нарязваме босилека на ситно. Отгоре слагаме солта и с помощта на лъжица втриваме солта в него. По този начин, солта ще извлече ароматите на босилека и ще придаде добър вкус на зехтина. Също така солта ще се разтвори в зехтина и когато подправяме салатата, тя ще бъде равномерно овкусена. Накрая заливаме със зехтин.
- Сглобяване на салатата. Разбира се аранжировката на чинията е личен избор, важно е накрая всичко да бъде добре полято с босилековия зехтин.
No comments yet, be the first to leave one!