Салата с домати и урнебес

Отнема общо
20 mins
Време на готвене
10 mins
Трудност
Лесно
Порции
5 people
Вид
Салата
Рецепта от
От
1 щипка
Лют червен пипер
3 щипки
Червен пипер
1 щипка
Черен пипер
4 щипки
Сол
4 стръка
Босилек
3 броя
Люти чушлета
1 брой
Червена чушка
100 ml
Зехтин
1 кг
Домат
100 гр
Айвар
300 гр
Краве сирене
Салата с домати и урнебес

Урнебесе разядка от сръбската кухня. Най-просто казано урнебес е микс от натрошено сирене и айвар. Щом веднъж я опитате, салатата с домати и урнебес ще се превърне в любимото Ви лятно ястие.

Разбира се, може да направим тази салата по всяко време от годината. Но вкусът на месестите добре узрели летни домати, печените на дървени въглища зеленчуци и ароматът на босилек и зехтин, трудно могат да бъдат пресъздадени в друго време от годината. Нашият съвет е да се стремите да консумирате колкото е възможно повече сезонни зеленчуци и плодове, когато вкусовете и ароматите им са най-силни.

Готвар - Салата с домати и урбанес

Друга салата, която може да харесате:

Чобан салата

  1. Направа на урнебеса. Най-общо казано урнебес е разядка от сирене и айвар. Айварът е сръбска лютеница от патладжани и червени чушки. В купа натрошаваме сиренето, слагаме айвара, една люта чушка нарязана на ситно, червеният, лютият и черен пипер. Бъркаме всичко, докато се образува еднородна смес. Урнебесможе да се направи и с овче сирене или моцарела.
  2. Печене на чушките. На скара слагаме лютите чушлета и червената чушка. Печем лютите за 4 минути, по около 2 минути на страна. Червената чушка печем 10 минути, след това я оставяме да се задуши за 2-3 минути, (например в найлонова торбичка), за да се обели по-лесно.
  3. Босилков зехтин. В купа нарязваме босилека на ситно. Отгоре слагаме солта и с помощта на лъжица втриваме солта в него. По този начин, солта ще извлече ароматите на босилека и ще придаде добър вкус на зехтина. Също така солта ще се разтвори в зехтина и когато подправяме салатата, тя ще бъде равномерно овкусена. Накрая заливаме със зехтин.
  4. Сглобяване на салатата. Разбира се аранжировката на чинията е личен избор, важно е накрая всичко да бъде добре полято с босилековия зехтин.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*