Сръбски айвар

Отнема общо
50 mins
Време на готвене
35 mins
Трудност
Лесно
Порции
10 people
Вид
Гарнитура
Рецепта от
От
30 ml
Оцет
200 ml
Олио
700 гр
Червени чушки
1 кг
Патладжани
20 гр
Захар
4 скилидки
Чесън
5 щипки
Сол
4 щипки
Черен пипер
Сръбски айвар

Сръбският айвар е вид студена разядка, която много наподобява на нашата лютеница. Тя може да се маже върху хляб, да се консумира отделно или да служи за основа за други ястия.

Думата „айвар“ е събирателна за студени сосове тип разядка. В балканската кухня съществуват стотици рецепти за айвар и типично за повечето храни от този регион трудно бихме определили откъде произлиза. Условно ще го наричаме „сръбски айвар“.

 

Забележка: На много хора патладжанът им горчи. Ако и Вие не обичате леко горчивия му вкус, преди да започнете да печете зеленчуците, разполовете всички патладжани и ги поръсете със сол. Оставете ги 10 минути, докато горчивата вода излезе от тях и после ги измийте.

 Готвар - Сръбски айвар

На снимката сме добавили и пърленки, вижте как да ги приготвите:

Пърленка с два набухвателя

  1. Печене на зеленчуците. Слагаме патладжаните и червените чушки на силна скара и ги печем 30 минути, като периодично ги обръщаме. Могат да се изпекат и във фурната, но когато са изпечени на скара с дървени въглища, вкусът и ароматът им е неповторим. Хубаво е до скарата да имаме тенджера или друг съд, който се затваря плътно. Когато извадим зеленчуците, веднага ги слагаме в съда за около 10 минути, така те ще се задушат и след това ще станат по-лесни за белене.
  2. Белене. Беленето е най-досадната част от тази рецепта, но няма как да бъде спестена. Много хора белят чушките под течаща вода или ги изчистват предварително от семките. Ние не правим нито едно от двете. Измиването премахва вкуса и аромата на опушено, предварителното чистене на семките нарушава целостта на чушките и сокът, който те пускат, отива по скарата. Не се притеснявайте, ако малко семки или част от обелките влязат в айвара.
  3. Пасиране. В дълбока купа слагаме половината олио и всички останали продукти. Пасираме толкова, колкото на нас ни харесва. Ако обичате едро смляна лютеница, оставете парченца вътре, ако не - направете фина смес.
  4. Пържене. Накрая запържваме сместа за около 5 минути на силен котлон. Така ще редуцираме водата и ще подсилим вкуса. Важно е, когато опитваме айвара на подправки, да го правим докато той е студен. Винаги може да добавим допълнително сол или оцет. Когато айварът е топъл, вкусовете му са по-слаби и лесно може да се предозира с някоя подправка.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*