- Отнема общо
- 40 mins
- Време на готвене
- 10 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Салата
- Рецепта от
- От
- December 21, 2016
- 1 скилидка
- Чесън
- 50 ml
- Зехтин
- 2 ч. л.
- Мащерка
- 2 ч. л.
- Черен пипер
- 2 ч. л.
- Сол
- 150 гр
- Орехови ядки
- 1 брой
- Кромид лук
- 200 глава
- Тиква
- 60 ml
- Балсамов оцет
Няма как Коледа да мине без печена тиква с орехи. Тази година обаче сме решили да я поднесем по малко по-различен начин. Какво ще кажете за салата от печена тиква с орехи и лук? Звучи странно, но уверяваме Ви вкусът ще Ви изненада – в добрия смисъл на думата.
Тази рецепта е част от нашето коледно меню, включващо общо 11 ястия. Вижте останалите предложения тук:
Коледно меню по български – сто години история на една трапеза
Ако любимият ви продукт в рецептата ни за салата от печена тиква е….
Ореховата ядка, то тогава е абсолютно задължително да си я приготвяте често вкъщи. Дори извън сезона на тиквата, можете да си приготвите печени орехови ядки със сол и зехтин. Рецептата може да намерите тук. Печените орехови ядки са хранителна, полезна и ужасно вкусна добавка към любимата ви салата. Независимо коя е тя.
Лукът.Може да го превърнете в звездата на ястието, като си приготвите паниран лук. Красиво и полезно – точно за да впечатлите. Рецептата за паниран лук – цвете може да намерите тук.
- Почистване на тиквата. Почистваме тиквата от семената и вътрешната ѝ част. След това я обелваме. Тъй като кората на тиквата е твърда, беленето трябва да става с нож и не по посока на пръстите. Оставяме парчето на дъска за рязане и с помощта на кухненския нож отстраняваме кората. По-добре по кората да остане повече тиква, отколкото да се порежем.
- Рязане. Нарязваме тиквата на лентички с дебелина около сантиметър. Главата кромит лук на полумесеци.
- Печене. В тава слагаме парчетата тиква и лук. Върху тях поръсваме сол, черен пипер, мащерка, 30ml зехтин и 30 ml балсамов оцет. Объркваме ги добре. В тавата слагаме и цялата скилидка чесън. Печем на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути. Пет минути преди да ги извадим от фурната, поръсваме и ореховите ядки. Ако не обичате хрупкава тиква или лук, можете да завиете тавата в алуминиево фолио.
- Сервиране. Когато сервираме салатата, поръсваме отгоре с останалото количество балсамов оцет и зехтин.
No comments yet, be the first to leave one!