Салата от печена тиква с орехи и лук

Preparation time
40 mins
Cooking time
10 mins
Difficulty
Средно
Serves
4 people
Meal course
Салата
Posted by
Posted on
1 скилидка
Чесън
50 ml
Зехтин
2 ч. л.
Мащерка
2 ч. л.
Черен пипер
2 ч. л.
Сол
150 гр
Орехови ядки
1 брой
Кромид лук
200 глава
Тиква
60 ml
Балсамов оцет
Салата от печена тиква с орехи и лук

Няма как Коледа да мине без печена тиква с орехи. Тази година обаче сме решили да я поднесем по малко по-различен начин. Какво ще кажете за салата от печена тиква с орехи и лук? Звучи странно, но уверяваме Ви вкусът ще Ви изненада – в добрия смисъл на думата.

салата от печена тиква

Тази рецепта е част от нашето коледно меню, включващо общо 11 ястия. Вижте останалите предложения тук:

Коледно меню по български – сто години история на една трапеза

Ако любимият ви продукт в рецептата ни за салата от печена тиква е….

Ореховата ядка, то тогава е абсолютно задължително да си я приготвяте често вкъщи. Дори извън сезона на тиквата, можете да си приготвите печени орехови ядки със сол и зехтин. Рецептата може да намерите тук. Печените орехови ядки са хранителна, полезна и ужасно вкусна добавка към любимата ви салата. Независимо коя е тя.

Лукът.Може да го превърнете в звездата на ястието, като си приготвите паниран лук. Красиво и полезно – точно за да впечатлите. Рецептата за паниран лук – цвете може да намерите тук.

  1. Почистване на тиквата. Почистваме тиквата от семената и вътрешната ѝ част. След това я обелваме. Тъй като кората на тиквата е твърда, беленето трябва да става с нож и не по посока на пръстите. Оставяме парчето на дъска за рязане и с помощта на кухненския нож отстраняваме кората. По-добре по кората да остане повече тиква, отколкото да се порежем.
  2. Рязане. Нарязваме тиквата на лентички с дебелина около сантиметър. Главата кромит лук на полумесеци.
  3. Печене. В тава слагаме парчетата тиква и лук. Върху тях поръсваме сол, черен пипер, мащерка, 30ml зехтин и 30 ml балсамов оцет. Объркваме ги добре. В тавата слагаме и цялата скилидка чесън. Печем на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути. Пет минути преди да ги извадим от фурната, поръсваме и ореховите ядки. Ако не обичате хрупкава тиква или лук, можете да завиете тавата в алуминиево фолио.
  4. Сервиране. Когато сервираме салатата, поръсваме отгоре с останалото количество балсамов оцет и зехтин.

No comments yet, be the first to leave one!

Вашият коментар

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*