- Отнема общо
- 10 mins
- Време на готвене
- 10 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Салата
- Рецепта от
- От
- October 16, 2016
Героят в рецептата ни за салата със спанак, карфиол и дресинг със синапово семе, разбира се, е дресингът!
За значимостта и смисъла на дресинга
Дресингът е сос, който се използва за овкусяване на салати. Задължителни елементи във всеки дресинг са киселина и мазнина, които не само че придават по-балансиран вкус на салатата, но и помагат на тялото Ви да усвои и преработи витамините и полезните вещества на зеленчуците в пъти по-ефективно. Когато приготвяме салати с дресинг, каквато е и рецептата ни за салата със спанак и карфиол, е важно да съобразим два детайла, които макар и прекалено дребни на пръв поглед, всъщност са ключът към успешното овкусяване.
На първо място, особено важно е да се погрижим за наличието на минимално количество вода в салатата ни. Ако зеленчуците са мокри, по тях няма да успее да “полепне” дресингът, което е особено важно за баланса и консистентността на ястието. За това е важно, след като измием зеленчуците, да им дадем достатъчно време да изсъхнат от водата. Това може да направим, като ги оставим в гевгир, например, докато цялата вода изчезне.
Салата със спанак – какво да знаем при обработването на спанака
Въпреки предварителната ни подготовка обаче, трябва да имаме предвид, че спанакът, както всички листни зеленчуци, е съставен главно от вода. Тази вода неизменно ще се отделя при взаимодействието му с киселината и солта. За това е добра идея да сме щедри на киселина и сол, при овкусяването на салати, които съдържат листни зеленчуци. Така можем да сме сигурни, че достатъчно количество от дресинга ще се усвои от зеленчука, преди да бъде отделена водата, която да отнесе част от дресинга на дъното на съда.
Другите ни рецепти със спанак:
Салатени предястия със спанак, прошуто и кошнички от кашкавал
- Направа на дресинга. В нашия случай киселината и мазнината на дресинга са зехтинът и балсамовият оцет. Изливаме ги в купа и бъркаме енергично, докато се получи еднородна смес. Добавяме синапа, солта и отново разбъркваме. Синаповото семе е последният щрих към постигането на добра текстура, която също е един от ключовите компоненти на добрата салата.
- Подготовка на зеленчуците. Препоръчително е всички листни зеленчуци да не бъдат рязани с нож, а накъсвани, тъй като острието на ножа ще ги окисли и те ще загубят част от витамините си. Ето защо е хубаво да накъсаме спанака на дребно, а не да го нарежем. Домата нарязваме също на дребно. На карфиола отделяме само цветчетата.
- Овкусяване. Добавяме зеленчуците в купата и ги разбъркваме нежно, докато се овкусят с дресинга. Желателно е да овкусим салатата малко преди ядене, защото при взаимодействието си със солта, доматът ще отдели вода. Ако това се случи много преди сервирането на салатата, то рискуваме тя да е прекалено разводнена, когато я консумираме.
No comments yet, be the first to leave one!