Лесна каша от киселец

Отнема общо
30 mins
Време на готвене
30 mins
Трудност
Средно
Порции
4 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
2 щипки
Мащерка
2 щипки
Червен пипер
3 щипки
Черен пипер
3 щипки
Сол
150 гр
Брашно
500 ml
Вода
500 ml
Прясно мляко
50 гр
Масло
1 връзка
Пресен лук
3 шепи
Киселец
1 с. л.
Зехтин
Лесна каша от киселец

Руската супа с киселец е класическа домашна здравословна, лека и евтина рецепта. Ние обаче можем да предложим още по-сиромашка адаптация на силно подценявания в кухнята зеленчук, ей така по български. Как? Като направим ястието по-хранително и честно казано много по-вкусно. Какво ще кажете за каша от киселец? Ако казвате “не”, със сигурност не сте опитвали.

Каша от киселец или аромат на пролет

Както сме споменавали стотици пъти, най-вкусната храна е сезонната. Рядко има нещо по-вкусно от току-що откъснатия зеленчук от градината или закупен от близкия пазар. Тъй като нашият екип има привилегията да разполага със собствена зеленчукова градина, сме решил да Ви “почерпим” с изключително вкусно и питателно ястие – лесна каша от киселец, за да отпразнуваме заедно началото на пролетта.

Лесна каша от киселец

За тази рецепта, може да замените киселеца със спанак. По принцип и двата вида зелени листа са богати на желязо, което ги прави особено привлекателни за вегетарианци, вегани или постещи.

Могат да се ползват за свежа добавка на тестени изделия, както в рецептата ни за пица на тиган с бекон и спанак.

Като основа на салата, както в рецептата ни за салата от спанак, карфиол и дресинг със синапово семе. Или както в рецептата ни за салата със спанак, прошуто и кощнички от кашкавал.

За феновете на всякакви каши, особено любима наша рецепта за гъбена каша може да видите тук.

Селска гъбена каша

  1. Запичане на брашното. В сух тиган с незалепващо покритие запичаме брашното на средно силен котлон. Разбъркваме брашното постоянно, за да не загори. То трябва да промени цвета си на бледокафяв, така ароматите на брашното се засилват и то придобива аромат на печени ядки.
    2057
  2. Задушаване на зеленчуците. В дълбок тиган или тенджера разтопяваме маслото със зехтина. Добавяме нарязаните на ситно лук и киселец. Посоляваме с по една щипка от всички подправки. Котлонът трябва да е слаб, така зелените продукти ще се задушат хубаво и ще овкусят добре ястието.
    2056
  3. Забъркване на кашата. В купа сместваме брашното с водата и прясното мляко. Повечето хора предпочитат да запържат брашното в горещото масло, но така при добавянето на течността в сместа оставят бучки. Ето защо е хубаво брашното да се разбие предварително с течността. След като разтворим брашното, добавяме всичко в тигана при киселеца и лука. Увеличаваме котлона на средно силен и при непрекъснато бъркане чакаме кашата да се сгъсти. Малко преди да я махнем от котлона, добавяме сиренето и останалите подправки.
    2060
  4. Сервиране. Препоръчваме Ви да хапнете тази чудесна кашичка с комат пухкав хляб. За допълнително свежест, може да поръсите ястието с пресен киселец.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*