- Отнема общо
- 240 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 6 people
- Вид
- Десерт
- Рецепта от
- От
- December 31, 2016
- 300 ml
- Сметана
- 200 гр
- Шоколад за готвене
- 150 гр
- Орехови ядки
- 100 гр
- Какао
Какво си представяте, когато чуете шоколадови трюфели? Шоколадовите трюфели напоследък си спечелиха името на луксозен и скъп десерт. Истината обаче е, че те са съвсем лесни за приготвяне в домашни условия. Време е единственото, което трябва да си отделите, защото темперирането на сместа изисква дълго охлаждане. Всички останали стъпки са лесни и приятни – може да включите и деца в приготвянето на новогодишната парти трапеза. Със сигурност ще се справят с лесната ни рецепта за шоколадови трюфели с какао и орехови ядки.
Шоколадови трюфели и други лесни десерти
За почитателите на какаово-шоколадовите домашни десерти, можем да предоставим още няколко разнообразни предложения:
Шоколадово кексче в чашка за 5 минути
Шоколадово суфле с три съставки
Лесен шоколадов сладкиш с две съставки
- Загряване на сметаната. Загряваме сметаната на бавен огън. Важно е да разбъркваме периодично, за да се уверим, че няма да залепне за повърхността на тенджерата. Разбираме, че е готова, когато започне леко да къкри. В този момент я сваляме от котлона.
- Нарязване на шоколада. Режем шоколада на фини филийки. Важно е да използвате шоколад за готвене. Ако не разполагате с такъв, може да го замените с друг, ако обаче той има поне 60% какао.
- Забъркване на сместа. Добавяме нарязания шоколад при топлата сметана (която е свалена от котлона). Разбъркваме енергично, докато се получи еднородна смес.
- Изстудяване на шоколада. Разстиламе сместа на дъното на тава. Така тя ще изстине по-бързо. Покриваме тавата със стреч фолио и я оставяме да се охлади в хладилник за минимум три часа.
- Подготвяне на ядките. Загряваме тиган на много силен котлон. Няма нужда от мазнина, защото орехите отделят естествено олио. За една минута запичаме ядките. Когато поизстинат, трябва да ги направим фини. Ако разполагате с мелачка, я използвайте. Ако ли не - можете да нарежете на много ситно, с помощта на нож.
- Оформяне на бонбоните. Когато шоколадът изстине, го оформяме на бонбони, Най-лесният начин е, като загребваме малка част от него с лъжичка. С ръце ги оформяме на топчета.
- Презентиране на трюфелите. Овалваме бонбоните в какао или в нарязаните орехови ядки, или и в двете.
No comments yet, be the first to leave one!