Сладка баница

Отнема общо
60 mins
Време на готвене
20 mins
Трудност
Средно
Порции
8 people
Вид
Десерт
Рецепта от
От
1 пакет
Точени кори за баница
1 литър
Прясно мляко
5 броя
Яйца
2 брой
Ванилия
200 гр
Захар
150 гр
Масло
Сладка баница

Продължаваме тенденцията да Ви представяме познати, но леко позабравени ястия от близкото минало. Преди години разкошната сладка баница се появявала на трапезата само по време на празници. Причината за това е по-скоро в продуктите, отколкото в сложността на изпълнение. В наши дни, когато можем да си позволим да хапваме по-разнообразна и богата храна, тази баница идва като перфектната идея за лесен, но впечатляващ десерт.

продукти Готвар, рецепта, рецепти, готвене, продукти - Сладка баница

  1. Разтопяване на маслото. Най-лесният начин за това е в микровълновата фурна. Желателно е 1-2 минути да го разтопявате на програма за размразяване и след това за 30 секунди на максимални градуси.
  2. Редене на баницата. Намасляваме тавата с малко от разтопеното масло. Слагаме два листа кори. Мажем и тях с разтопено масло. Върху тях добавяме един лист точена кора. Отново намасляваме. Трябва всеки лист от точените кори да бъде обилно намаслен. Ако ни остане масло - заливаме обилно последния лист.
  3. Подготовка за печене. Задължително трябва да нарежем баницата преди да я сложим да се пече. Това се прави, за да може заливката да попие в нея и да се разпредели правилно. Нарязваме баницата на сравнително равни парчета.
  4. Запичане. Запичаме корите на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-17 минути.
  5. Направа на крема. Прясното мляко и захарта загряваме на колкон. Това се прави, за да може захарта да се разтвори максимално добре и да не останат кристали. При затопленото мляко добавяме и ванилията. В отделен съд разбиваме яйцата. Гребваме един черпак от затопленото мляко и бъркайки яйцата го добавяме на тънка струйка. Това се прави, за да могат яйцата да се темперират и когато ги сложим при топлото мляко да не станат на бъркани яйца. Повтаряме процедурата 2-3 пъти. След това наливаме яйчената смес в топлото мляко и разбъркваме енергично.
  6. Печене. Заливаме препечените кори със млечно-яйчената смес. Препоръчително е да разклатим малко тавата, за да може кремът да се разнесе равномерно. Печем на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*