- Отнема общо
- 60 mins
- Време на готвене
- 20 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 8 people
- Вид
- Десерт
- Рецепта от
- От
- September 15, 2016
- 1 пакет
- Точени кори за баница
- 1 литър
- Прясно мляко
- 5 броя
- Яйца
- 2 брой
- Ванилия
- 200 гр
- Захар
- 150 гр
- Масло
Продължаваме тенденцията да Ви представяме познати, но леко позабравени ястия от близкото минало. Преди години разкошната сладка баница се появявала на трапезата само по време на празници. Причината за това е по-скоро в продуктите, отколкото в сложността на изпълнение. В наши дни, когато можем да си позволим да хапваме по-разнообразна и богата храна, тази баница идва като перфектната идея за лесен, но впечатляващ десерт.
- Разтопяване на маслото. Най-лесният начин за това е в микровълновата фурна. Желателно е 1-2 минути да го разтопявате на програма за размразяване и след това за 30 секунди на максимални градуси.
- Редене на баницата. Намасляваме тавата с малко от разтопеното масло. Слагаме два листа кори. Мажем и тях с разтопено масло. Върху тях добавяме един лист точена кора. Отново намасляваме. Трябва всеки лист от точените кори да бъде обилно намаслен. Ако ни остане масло - заливаме обилно последния лист.
- Подготовка за печене. Задължително трябва да нарежем баницата преди да я сложим да се пече. Това се прави, за да може заливката да попие в нея и да се разпредели правилно. Нарязваме баницата на сравнително равни парчета.
- Запичане. Запичаме корите на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-17 минути.
- Направа на крема. Прясното мляко и захарта загряваме на колкон. Това се прави, за да може захарта да се разтвори максимално добре и да не останат кристали. При затопленото мляко добавяме и ванилията. В отделен съд разбиваме яйцата. Гребваме един черпак от затопленото мляко и бъркайки яйцата го добавяме на тънка струйка. Това се прави, за да могат яйцата да се темперират и когато ги сложим при топлото мляко да не станат на бъркани яйца. Повтаряме процедурата 2-3 пъти. След това наливаме яйчената смес в топлото мляко и разбъркваме енергично.
- Печене. Заливаме препечените кори със млечно-яйчената смес. Препоръчително е да разклатим малко тавата, за да може кремът да се разнесе равномерно. Печем на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути.
No comments yet, be the first to leave one!