- Отнема общо
- 75 mins
- Време на готвене
- 20 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- July 28, 2016
- 1 кг
- Картофи
- 700 гр
- Свински гърди с кост
- 1 филиика
- Хляб
- 30 гр
- Горчица
- 50 ml
- Олио
- 30 гр
- Самардала
- 3 стръка
- Мащерка
- 3 стръка
- Копър
- 10 гр
- Черен пипер
- 10 ml
- Зехтин
Свински гърди с хрупкава билкова коричка е ястие, с което лесно можем да разнообразим познатата ни визия и вкус на месото. Свинското е гарнирано с пресни картофи, а коричката е направена от хлебни трохи и благоуханни подправки.
Как да подберем свински гърди в магазина?
Има три лесни трика, които може да следвате при подбора на месо в магазина, за да се подсигурите, че продуктът е свеж и подходящ за готвене. Ето на какво трябва да обърнете внимание:
- Цветът на месото – свинските гърди трябва да бъдат розови до червени на цвят. Обезцветеното месо, което изглежда по-скоро кафяво или сиво, е застояло. Избягвайте го.
- Не се плашете от малко сланина по гърдите. Колкото повече естествена мазнина има в свинските гърди, толкова по-сочни и вкусни ще станат.
- Обърнете внимание на миризмата на месото – ако е започнало да намирисва съмнително, не се срамувайте да го върнете в магазина
Другите ни рецепти със свински гърди:
- Подготовка на картофите. Измиваме картофите много добре. Разрязваме ги на половина, по дължина. Ние използваме пресни картофи, които няма нужда да белим. Все пак е хубаво да знаете, че повечето витамини нa плодовете и зеленчуците се намират в кората им. Така че в случаите, в които можем да я запазим, е добре да се възползваме. Правим разрези по продължение на картофите, след което ги мажем с половината от олиото и ги подреждаме в тавата, с кората нагоре.
- Подготовка на месото. Подсушаваме месото, защото по принцип свинското, закупено от магазина, е леко влажно и по него има различни сокове или кръв. Важно е да подсушим месото, за да може то да хване хубава златиста коричка. Ако го оставим дори малко влажно, рискуваме да го задушим, вместо да го запечем. Намазваме месото с останалата мазнина.
- Печене. Прибавяме месото в тавата, при картофите. Подправяме ги обилно с 20 грама от самардалата и целия черен пипер. Самардалата, която ние използвахме, е осолена и няма нужда да слагаме допълнително сол. Тази подправка е изключително подходяща за ястия с картофи. Слагаме тавата в загрята на 180 градуса фурна. Печем за 55 минути.
- Направа на билковата коричка. Докато ястието се пече, имаме време да подготвим хлебните трохи за коричката. В чопър слагаме филийката хляб, зехтина, мащерката, копъра и останалата (около две щипки) самардала. Мелим, докато се образуват средно големи трохи. Ако нямате чопър, може да накъсате на дребно хляба, да нарежете подправките, да добавите зехтина и енергично да разбъркате цялата смес.
- Запичане. След като картофите и месото са се пекли 55 минути, изваждаме тавата от фурната. Мажем с горчица парчетата месо и ги поръсваме с хлебните трохи. Връщаме във фурната и запичаме за още 5 минути на същата температура.
No comments yet, be the first to leave one!