Името на микровълновата фурна подсказва какъв е методът ѝ на работа, но фактът, че става въпрос за вълни от електромагнитния спектър плаши някои хора.
Електромагнетизмът е една от четирите сили във Вселената, заедно с Гравитацията и Силните и Слаби ядрени взаимодействия. Разликата между различните електромагнитни излъчвания се определя само от честотата на вълната. Звучи плашещо, но разликата между опасните гама и рентгенови вълни и радио и микровълновите вълни е само в честотата на електромагнитната вълна. Но в това няма нищо страшно – цветовете, които виждаме, също са част от електромагнитния спектър, наричат се видима светлина, а нейните разделения по сила на цветовете (спрямо тяхната честота на вълната) ясно се виждат, когато бялата светлина се пречупи през призма (това е и причината те да се нареждат по същия начин в дъгата, това е причината залезът да е червен, а небето синьо).
След най-силния цвят от видимия спектър – виолетовото, идва ултравиолетовата светлина, която се излъчва от Слънцето, както и всичките цветове от видимия спектър (причината очите ни да виждат точно тази част от електромагнитния спектър е еволюционен – нашето слънце изпъква най-вече в тези честоти). По-голяма част от UV лъчите се абсорбират от атмосферата, но част от тях проникват през атмосферата ни и ги прави потенциално опасни за кожата. Честотата на UV лъчите е около 10 на 16 степен, видимият спектър свършва на 10 на 15 степен, тоест лъчи с по-голяма честота от това носят голяма енергия и са опасни за човека. Ето как изглежда електромагнитният спектър:
Електромагнитен спектър
Тази информация би трябвало да ви е дала ясна представа колко слабо е електромагнитното излъчване, на което е изложено храната ви в микровълновата. Това е достатъчно красноречиво – вашата микровълнова е напълно безвредна, изследвания по темата се правят от над 50 години, нито едно от тях не е доказало противното.
Как микровълновата фурна затопля храната?
Микровълновите честоти се абсорбират единствено от молекулите на водата, което ги кара да се въртят, резултатът е загряване на H2O молекулите (точно заради това затоплянето или готвенето на продукт в микровълнова фурна е най-добрият начин да не нарушите целостта на продукта и да не промените хранителния състав.) Това твърдение може да ви звучи невероятно, но микровълновата ви няма да загрее нещо, ако то не съдържа молекули на водата. Това е и причината микровълновата да не загрява равномерно – ако храната ви има течен център, например, може да се окаже, че той е горещ, докато другата част от храната все още е хладка.
Все пак искам да получа рак
В един от епизодите на South Park, бащата на Стан искаше да получи рак на тестисите – той намери начин да накара микровълновата фурна да работи докато е отворена, но за съжаление в истинския живот това ще ви доведе само до повърхностни кожни изгаряния след няколко минути, и то само ако сте пъхнали ръката си вътре.
Дори и да искате, микровълновата фурна няма да успее да Ви докара рак. Може би това е и причината да няма нито едно изследване, което да доказва нейната вреда върху човека.
За да си докарате рак, може да използвате изпробвани методи като: пушене на цигари (материал на министерството на здравеопазването), фотосесия с рентгенов апарат, излитане в открития космос за няколко години.
Ако проявявате допълнителен интерес или нашата статия не Ви е убедила, “Гугъл наука” ви предоставя над 60 хиляди научни материала по темата “Микровълнови фурни”, вижте ги тук.
No comments yet, be the first to leave one!