Тутманик с кисело мляко и сода

Отнема общо
60 mins
Време на готвене
20 mins
Трудност
Средно
Порции
5 people
Вид
Хляб
Рецепта от
От
500 гр
Брашно (тип 500)
250 гр
Краве сирене
200 гр
Кисело мляко
125 гр
Масло
1 ч. л.
Сода
1 щипка
Сол
20 ml
Олио
4 броя
Яйца
Тутманик с кисело мляко и сода

В българската кухня хлябът и всички тестени изделия стоят на особено почетно място. Разновидностите обаче могат да бъдат многобройни. Със следващата рецепта ще Ви покажем една от най-тачените, и то основателно. Тутманик с кисело мляко и сода е бърз начин да си направим вкусен и пухкав хляб. Той е подходящ както за закуска, така и като компания на вкусно основно ястие или салата.

продукти Готвар, рецепта - Тутманик с кисело мляко и сода

Тутманик с кисело мляко и сода – прекрасно! Ето какво още може да опитате:

Съветваме ви да опитате също и нашия прекрасен тутманик с кашкавал, който наричаме Кашкавалник. Рецептата за него може да намерите тук.

Кашкавалник – тутманик с кашкавал

 

Други сходни рецепти за вкусни и лесни питки, с които да заменим хляба на трапезата:

Содена питка без втасване

Пърленка с два набухвателя

Пълнозърнеста пърленка

Хляб по рецепта отпреди 50 години

  1. Разбиване на яйцата. Разбиваме 3 яйца и един белтък. Жълтъкът оставяме за намазване на питката. Яйцата се разбиват със солта, докато удвоят обема си.
  2. Подготовка на другите съставки. Разтопяваме маслото. Когато се добави при сместа, то трябва да е течно, но не горещо. В киселото мляко добавяме содата и разбъркваме добре, изчаквайки да шупне.
  3. Сглобавяне. При разбитите яйца добавяме киселото мляко и маслото. Разбиваме добре. След това добавяме сиренето и пресятото брашно. Хубаво е, когато добавим сиренето и брашното, да сменим приставките на миксера. Използваме бъркалки за тесто. Ако нямате такива, по-добре да разбъркате тестото на ръка.
  4. Печене. Слагаме тестото в подмазнена тавичка. Отгоре го намазваме с разбит жълтък. Печем на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути или до чиста клечка. След като извадим тутманика, го завиваме с кърпа да се задуши за още около 5 минути.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*