- Отнема общо
- 60 mins
- Време на готвене
- 20 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 5 people
- Вид
- Хляб
- Рецепта от
- От
- September 9, 2016
- 500 гр
- Брашно (тип 500)
- 250 гр
- Краве сирене
- 200 гр
- Кисело мляко
- 125 гр
- Масло
- 1 ч. л.
- Сода
- 1 щипка
- Сол
- 20 ml
- Олио
- 4 броя
- Яйца
В българската кухня хлябът и всички тестени изделия стоят на особено почетно място. Разновидностите обаче могат да бъдат многобройни. Със следващата рецепта ще Ви покажем една от най-тачените, и то основателно. Тутманик с кисело мляко и сода е бърз начин да си направим вкусен и пухкав хляб. Той е подходящ както за закуска, така и като компания на вкусно основно ястие или салата.
Тутманик с кисело мляко и сода – прекрасно! Ето какво още може да опитате:
Съветваме ви да опитате също и нашия прекрасен тутманик с кашкавал, който наричаме Кашкавалник. Рецептата за него може да намерите тук.
Други сходни рецепти за вкусни и лесни питки, с които да заменим хляба на трапезата:
- Разбиване на яйцата. Разбиваме 3 яйца и един белтък. Жълтъкът оставяме за намазване на питката. Яйцата се разбиват със солта, докато удвоят обема си.
- Подготовка на другите съставки. Разтопяваме маслото. Когато се добави при сместа, то трябва да е течно, но не горещо. В киселото мляко добавяме содата и разбъркваме добре, изчаквайки да шупне.
- Сглобавяне. При разбитите яйца добавяме киселото мляко и маслото. Разбиваме добре. След това добавяме сиренето и пресятото брашно. Хубаво е, когато добавим сиренето и брашното, да сменим приставките на миксера. Използваме бъркалки за тесто. Ако нямате такива, по-добре да разбъркате тестото на ръка.
- Печене. Слагаме тестото в подмазнена тавичка. Отгоре го намазваме с разбит жълтък. Печем на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути или до чиста клечка. След като извадим тутманика, го завиваме с кърпа да се задуши за още около 5 минути.
No comments yet, be the first to leave one!