5 чести грешки при използване на барбекю

Готвар - 5 чести грешки при използване на барбекю

Барбекюто е любим уред през лятото. Думата за него дори е станала синоним на събиране за хапване и пийване между приятели. Използването му обаче крие своите рискове. В тази статия ще ви разкрием 5 чести грешки при използване на барбекю.

1. Барбекюто не трябва да се чисти всеки път след готвене.

Това е изключително погрешно схващане, което може да причини сериозни здравословни проблеми. Скарата е уред, но и съд за приготвяне на храна. Представете си как готвим в тиган или в тава и ги измиваме, само когато започнат да димят или миришат нетърпимо. Редовното почистване на грила е полезно както за здравето ни, така и за самия грил. Колкото по-често почистваме барбекюто си, толкова по-дълго ще го използваме.

2. Трябва да намазваме барбекюто обилно с мазнина преди употреба.

Друго погрешно схващане е, че при използване на барбекю, скара или грил, трябва да намасляваме уреда преди употреба. Ако искахме да пържим продуктите, щяхме да използваме тиган или фритюрник, а не скара. Когато готвим на огън, използването на мазнина може да предизвика и запалване на скарата. Ако все пак барбекюто Ви залепва до такава степен, че да не можете да го използвате без мазнина, използвайте растителна (зехтин, олио), защото изгаря на по-високи градуси от животинската мазнина (масло, мас).

Готвар 5 чести грешки при използване на барбекю
източник: diracmoto

Готвенето на барбекю не изисква големи познания. Барбекю е може би най-трудният уред за готвене в едно домакинство. Защо? Има две основни причини:

  1. Температура- Скарата е уредът в едно домакинство, който достига до най-големи градуси. Електрическите до 30 -350 градуса, газовите и тези на естествени въглища до много повече. За сравнение, домашните фурни достигат едва 200-250 градуса.

  2. Регулиране на температурата- Повечето домашни барбекюта нямат регулатор на температурата, това заедно с високите градуси изисква сериозни познания за продукта и начина му на готвене. Съветът, който можем да Ви дадем, е да започнете с лесни за печене храни (като хамбургери и стекове) и постепенно, осъзнавайки специфичните характеристика на Вашето барбекю, надграждайте- започнете да печете по-големи меса, да правите по-сложни рецепти.


3. На барбекю могат да се приготвят само бързи храни.

Както вече отбелязахме, барбекюто изисква да познаваме продуктите и това как се приготвят. Погрешно схващане е обаче, че то служи само за бързо приготвяне на ястия. Ако успеете да регулирате температурата на Вашия грил – той ще стане любимият Ви уред за бавно готвене. Примерите за бавно готвени ястия на барбекю са стотици – (за българския – боб в гърне, агнешко по герьовски, пълнено агне и т.н) (за американския – печен джолан, тексаско bbq, печене на цели прасенца и др.)

4. Барбекюто е подходящо само за меса.

Ако използвате барбекюто само за печене на пържоли и кебапчета (англ. бургери и стекове), значи използвате 1/3 от възможностите на барбекюто. Специфичният пушен аромат е изключително подходящ за печене на зеленчуци, морски дарове и дори плодове. Не се ограничавайте да използвате грила само за месо, експериментирайте смело.

5. Барбекюто е подходящо само за печене.

Най-отличителната характеристика на барбекюто е, че придава аромат и вкус на опушено. Не трябва да се ограничавате да използвате този аромат само върху продукти, които могат да се пекат. Барбекюто е мултифункционален уред. Той може да служи за „опушвачка“, на която да се приготвят различни видове сирена, месо, риба и др. Също така барбекюто може да играе роля на котлон. Сложете тиган на него и ще превърнете обикновената паеля в опушен деликатес. На грила не може да се готви супа! Защо не? Сложете тенджерата директно върху скарата и направете любимата си рибена супа. Гарантираме Ви, че до болка познатите ястия придобиват нов и интересен вкус.

Categories: Готвене

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*