Какво Ви дава храната, за което не подозирате? Това не е гатанка и не съдържа един отговор. Храната има множество благоприятни ефекти, за които не сте и предполагали. Вижте някои от тях!
В тази статия ще засегнем въпроси, които интересуват хората от десетилетия. Всеки търси рецептата за дълготрайна младост и красота, мислейки си, че тя включва неоткриваеми съставки. Точно обратното, храната, от която се нуждаете, за да бъдете здрави, силни, енергични и красиви се намира на една ръка разстояние.
1. Хидратация на тялото чрез храната
Тялото Ви се нуждае от много вода. Без вода може да издържите едва 9-10 дни, докато без храна около 45 дни. Водата е основна съставка на организма. Тя съставлява близо 70% от телесното тегло на човек и повече от 75% от някои наши жизнени органи. (Източник)
Напълно естествено е да губите вода през деня , особено през лятото. Предлагаме Ви няколко продукта, които може да консумирате с удоволствие и които ще увеличат хидратацията на тялото:
Това са представителни продукти. Ако наблягате върху всички свежи плодове и зеленчуци, организмът Ви ще поддържа страхотен баланс. Не забравяйте, че възрастен човек се нуждае от 2,5 литра вода на ден.
2. Храни, полезни за външния вид
“Не се нуждаете от сребърна вилица, за да ядете добра храна.”
Пол Прюдон, кулинар
За да изглежда Вашата кожа страхотно – Направете витамините свои най-добри приятели. Витамин B помага за възстановяване на колагена в кожата (протеин, който отговаря за нейната стегнатост).
Храни, богати на витамин B са: зърнените продукти, овесените ядки, кафявият ориз, голяма палитра от зеленчуци (броколи, спанак, зеле, морков), боб (рецепта за боб с ребърца), леща, млечни продукти (сирене, масло), месо (черен дроб, миди, пъстърва (рецепта за пъстърва)) .
От своя страна, витамин C намалява бръчките, увеличава хидратацията на кожата и участва в образуването на колагена.
Храни, богати на витамин C са: плодове (портокал, ягоди, грейпфрут, папая, ананас, киви), зеленчуци (броколи, карфиол, чили чушки).
Намалете бръчките – Храните, богати на Omega-3 мастни киселини предотвратяват загубата на вода в клетките. Поддържат естествения, енергичен вид на кожата. Намаляват нивото на бръчките и засилват способността на кожата да се регенерира. Коя е най-добрата част? Omega 3-мастни киселини са навсякъде:
– орехи
– скариди
– сардини
– яйца
– авокадо
– ленено семе
– соя
– тиква
Ограничете вредната храна – храните с рафинирана захар дехидратират Вашата кожа и увеличават наличието на комедони. Знаем, че е трудно да устоите на парче торта, но се старайте да се поддавате на изкушението рядко. Колкото по-малко вредна храна приемате, заменяйки я с натурална и полезна, толкова по-добре ще изглежда Вашата кожа. (Източник)
3. Храни, полезни при здравословен дисбаланс
Червена боровинка – плодът е мощен антиоксидант, който защитава клетките от увреждане. При проблеми с пикочните пътища (напр. цистит) лекарите препоръчват консумацията на червена боровинка под различна форма. Също така червените боровинки са пълни с витамин C, който увеличава защитата на имунната система. (Източник)
Броколи – те са силен антиоксидант, който поддържа храносмилателната Ви система здрава. Изключително богати на калций, броколите се грижат за доброто зрение и сияйна кожа. (Източник)
Банани – едни от най-любимите плодове на човечеството, които се оказват и доста полезни. Бананите са богати на фибри, които спомагат храносмилателната дейност на организма. Добър източник са на витамин B, калций и калий. Поддържат нивото на холестерола в норма и предотвратяват образуването на канцерогенни клетки. (Източник)
Люти чушлета – мозъкът ни се държи много интересно, щом стане въпрос за люти чушлета. Когато ги консумираме, пикантният им вкус провокира рецепторите за болка, които се намират върху езика. Те, от своя страна, изпращат сигнали към мозъка. С увеличаване приема на люти чушлета, клетките стават безчувствени. След известно време, свиквайки с лютивостта, хората изпитват удоволствие от нея. Специалистите в тази област разкриват, че това се дължи на ендорфина, хормона на щастието, който мозъка отпуска. Освен физиологичната страна, лютите чушлета имат здравословни качества. Те предотвратяват образуването на канцерогенни клетки, спомагат храносмилането и понижават нивото на холестерола. Благодарение на тях, кръвообращението на организма се подобрява и болките, вследствие на артрит намаляват. Лютите чушлета съдържат капсаицин, съединение, богато на антиоксиданти и оставящо лютото усещане в устната ни кухина. (Източник)
Внимавайте да не прекалите с консумацията им. Те не се препоръчват за хора, които имат стомашни и сърдечно-съдови заболявания. Все още лекарите спорят дали полезните им свойства вземат превес над отрицателните. Употребявайте ги с мярка, за да не пострадате от негативните им качества.
Царевица – царевицата е растение от семейство Житни с приятен вкус и мирис. Освен това, тя има и редица благоприятни свойства върху човешкото тяло. Намалява риска от развитие на сърдечни заболявания, намалява високия холестерол, контролира нивата на кръвна захар и високо кръвно налягане. Ако искате по-здрави кости, защитена имунна система и добро зрение, консумирайте по-често царевица. (Източник)
Съвет за финал:
Историята ни показва, връщайки се милиони години назад, че нуждата от храна, подслон и знания е двигателят за развитие на човечеството. В днешно време и трите неща се набавят значително по-лесно, отколкото в миналото. Нашият съвет е грижливо да захранвате организма си, защото храната има много функции, не само задоволяваща глада.
No comments yet, be the first to leave one!