Баклава с локум

Отнема общо
120 mins
Време на готвене
20 mins
Трудност
Средно
Порции
10 people
Вид
Десерт
Рецепта от
От
1 пакет
Точени кори за баница
2 кутии
Локум
200 гр
Орехи
125 гр
Масло
3 броя
Яйца
3 ч. ч.
Захар
1 ч. ч.
Брашно
1 брой
Лимон
1 брой
Портокал
1 пакетче
Бакпулвер
2 броя
Ванилия
Баклава с локум

Има един израз, който гласи, че след изискана вечеря, най-много се помни сладостта на десерта и горчивината от сметката. Обещаваме, че нашата баклава с локум ще Ви носи само сладост, без капка горчивина.

Въпреки че баклавата не е традиционно българско ястие, тя се нарежда до най-често консумираните десерти у нас. Уникалното на тази баклава е, че тя става изключително мека и сочна. Това се дължи на пандишпановото тесто, което влагаме в баклавата. Тестото играе ролята на гъба, която попива сока и баклавата се превръща в неустоимо изкушение. Освен това за славата на баклавата допринасят и познатите и любими продукти. Ние решихме да надградим традиционната баклава като добавим локум, ванилия, сок от мандарина и портокал.

Баклава с локум

Милфьой с цедено кисело мляко и винен сос

Ако пък ви останат 1-2 излишни тънки кори, след като си направите невероятно вкусна баклава с локум…

Имаме идея за оползотворяване на останалите продукти. За по-малко от половин час на следващия ден, ще сервирате нов десерт. С нетрадиционни вкусове и различен акцент, от този на баклавата. Ето рецептата ни за пълнени кошнички с крем.

За почитателите на десерти с тънки точени кори, е абсолютно задължително да опитате рецептата ни за сладка баница. Може да я намерите тук:

Сладка баница

  1. Приготвяне на тестото. В голяма купа разбиваме три яйца, като постепенно добавяме една ч.ч захар. За да сме сигурни, че яйцата са се разбили максимално добре, трябва да следваме следните инструкции - когато започнем да ги разбиваме, включваме на първа скорост. Постепенно с добавянето на захарта, увеличаваме и скоростта на миксера. Яйцата са готови, когато удвоят обема си и побелеят. С помощта на шпатула леко разбъркваме, докато постепенно добавяме към разбитите със захарта яйца, една ч.ч пресято брашно с едно пакетче бакпулвер. Когато добавяме брашното към яйцата, бъркаме само в една посока. Иначе рискуваме да спаднат яйцата.
    2918
  2. Завиване на баклавата. Завиването на самата баклава много наподобява направата на вита баница. За целта се нуждаем от предварителна подготовка. Начупваме 200 гр. орехи и разтопяваме 125 гр. масло. Вече е време да започнем със самото завиване. Вземаме едно парче локум и го разтягаме по дължина. Целта е да се получи нещо като локумена ививца с дебелина около 1 см. Поставяме локума върху кората за баница, поръсваме с 2- 3 с.л от пандишпановата смес, шепа ядки и 1,2 с.л разтопено масло. Завиваме стегнато руло. Повтаряме процедурата, докато не свършат корите.
    2922
  3. Печене. Подреждаме навитите кори в намаслена тава. Отгоре посипваме с останалата пандишпанова смес и ако е останало разтопено масло. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути.
    2917
  4. Направа на сиропа. В тенджера изстискваме сока от един портокал и оставяме корите вътре в тенджерата, при сока. Същото правим и с половин лимон и добавяме и него. Добавяме 2 ч.ч захар, 1 литър вода и 2 пакетчета ванилия. Слагаме сместа на котлона и варим за около 10- тина минути.
    2916
  5. Сиропиране. Правилото на сиропитане на десерти е следното - за да попие максимално добре течността в десерта - единият продукт трябва да е добре изстуден, а другият - топъл. Накрая заливаме баклавата с готовия и прецеден сироп. Препоръчително е да изчакаме баклавата да се напои със сиропа поне за 8 часа. Консумира се студена.
    2919

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*