Задушени миди в масло, бяло вино и пресни подправки

Отнема общо
15 mins
Време на готвене
5 mins
Трудност
Лесно
Порции
2 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
1 кг
Черни миди
100 гр
Масло
3 броя
Домат
1 глава
Кромид лук
1 връзка
Магданоз
50 ml
Бяло вино
2 скилидки
Чесън
2 щипки
Сол
2 щипки
Червен пипер
2 щипки
Черен пипер
2 щипки
Девисил
2 филии
Хляб
Задушени миди в масло, бяло вино и пресни подправки

Ако лятото не Ви предоставя точно това, което сте си представяли, направете си задушени миди в масло, бяло вино и пресни подправки. Разнообразете малко ежедневието и се пренесете на брега на морето с аромат на миди и пресни сезонни билки. Не забравяйте да прибавите препечена брускета с чесън и добре изстудена напитка. За предпочитане с дъх на анасон или пък бяло вино.

Ще ви запознаем с няколко практични причини, за ядене на повече черни миди.

  1. Евтини са!  За разлика от повечето морски деликатеси, средната цена на пресните черноморски миди в момента е само 3 лв. за килограм.
  2. Тези миди са български продукт!  Така вероятността да са пресни и по-качествени е по-висока. Проверката е лесна: ако мидите са отворени или е наранена целостта на черупката им, те не са годни за консумация. Изхвърляме всички миди, които са се отворили или имат нараняване на черупката.
  3. Мидите се приготвят лесно и много бързо!  Цялата рецепта, включително направата на соса и задушаването на зеленчуците отнема около 15 минути.
  4. Мидите са изключително полезни за консумация.  Като типичен представител на морските деликатеси, черноморските миди са перфектен източник на здраве – те имат високи стойности на белтъчини, почти без наличие на мазнини. 100 грама миди съдържат само около 130 калории.

Съвети:

Хубаво е мидите да бъдат накиснати в студена вода поне за 20 минути. Това ще изкара евентуално останал пясък в тях. Въпреки че повечето миди на пазара идват от ферми и самите миди нямат достъп до пясък, е добре да се презастраховаме.

Преди да започнем готвенето, изчистваме добре черупките на мидите от мустачките и полепнали по тях неща.

Тъй като мидите се слагат почти накрая, е добре преди това да се съхраняват на студено, защото са много топлочувствителни и могат да се развалят за минути.

Задушени миди в масло, бяло вино и пресни подправки

Още рецепти за морски дарове:

Пълнени калмари с хлебни трохи

Калмари темпура

Калмари в бирена панировка

Калмари в азиатски стил

 

  1. Задушаване на лука. Нарязваме на ситно чесъна и лука. Задушаваме ги на слаб котлон с една супена лъжица масло, докато станат прозрачни на цвят. Разбъркваме ги често, като добавяме щипка сол и черен пипер. Препоръчително е да не стават кафеви. Ако това започне да се случва, намаляваме котлона и добавяме 1-2 супени лъжици вода.
    2619
  2. Добавяне на доматите. След като лукът и чесънът поомекнат, е ред да сложим доматите. Режем доматите на кубчета не по-големи от 1 см. Така водата в тях ще изври по-бързо, а в тигана ще остане само концентриран вкус. Добавяме доматите към лука и увеличаваме степента на котлона на средно силна. Варим докато течността се изпари наполовина. Пожелание доматите могат да се настържат или обелят.
    2618
  3. Готвене на мидите. Добавяме добре изчистените затворени миди към доматения сос. Веднага след това добавяме виното и останалите подправки. Разбъркваме добре всичко. Сваляме ястието от котлона, когато сме убедени, че всички миди са се отворили добре. Обикновено това отнема не повече от 5-10 минути.
    2617
  4. Печене на брускетата. Брускетата не е задължителен елемент от ястието, но прекрасно хармонира с мидите. За целта е най-добре да използваме ръчен хляб, а не нарязан на филийки. Отрязваме парче хляб с дебелина около 2 см, така брускетата ще бъде хрупкава отвън и мека и пухкава в сърцевината. Запичаме хляба на добре сгорещена скара, тефлонов тиган или фурна, докато се запече добре отгоре. Докато е още топла я намазваме с пресен чесън.
    2615
  5. Монтиране на ястието. Върху все още топлите миди, режем малки парченца студено масло и разбъркваме добре. Маслото ще добави плътност на соса и допълнителен аромат на ястието. Малко преди сервиране режем на тънко магданоза и поръсваме обилно върху мидите.
    2614

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*