- Отнема общо
- 30 mins
- Време на готвене
- 30 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- March 30, 2017
- 2 щипки
- Мащерка
- 2 щипки
- Червен пипер
- 3 щипки
- Черен пипер
- 3 щипки
- Сол
- 150 гр
- Брашно
- 500 ml
- Вода
- 500 ml
- Прясно мляко
- 50 гр
- Масло
- 1 връзка
- Пресен лук
- 3 шепи
- Киселец
- 1 с. л.
- Зехтин
Руската супа с киселец е класическа домашна здравословна, лека и евтина рецепта. Ние обаче можем да предложим още по-сиромашка адаптация на силно подценявания в кухнята зеленчук, ей така по български. Как? Като направим ястието по-хранително и честно казано много по-вкусно. Какво ще кажете за каша от киселец? Ако казвате “не”, със сигурност не сте опитвали.
Каша от киселец или аромат на пролет
Както сме споменавали стотици пъти, най-вкусната храна е сезонната. Рядко има нещо по-вкусно от току-що откъснатия зеленчук от градината или закупен от близкия пазар. Тъй като нашият екип има привилегията да разполага със собствена зеленчукова градина, сме решил да Ви “почерпим” с изключително вкусно и питателно ястие – лесна каша от киселец, за да отпразнуваме заедно началото на пролетта.
За тази рецепта, може да замените киселеца със спанак. По принцип и двата вида зелени листа са богати на желязо, което ги прави особено привлекателни за вегетарианци, вегани или постещи.
Могат да се ползват за свежа добавка на тестени изделия, както в рецептата ни за пица на тиган с бекон и спанак.
Като основа на салата, както в рецептата ни за салата от спанак, карфиол и дресинг със синапово семе. Или както в рецептата ни за салата със спанак, прошуто и кощнички от кашкавал.
За феновете на всякакви каши, особено любима наша рецепта за гъбена каша може да видите тук.
- Запичане на брашното. В сух тиган с незалепващо покритие запичаме брашното на средно силен котлон. Разбъркваме брашното постоянно, за да не загори. То трябва да промени цвета си на бледокафяв, така ароматите на брашното се засилват и то придобива аромат на печени ядки.
- Задушаване на зеленчуците. В дълбок тиган или тенджера разтопяваме маслото със зехтина. Добавяме нарязаните на ситно лук и киселец. Посоляваме с по една щипка от всички подправки. Котлонът трябва да е слаб, така зелените продукти ще се задушат хубаво и ще овкусят добре ястието.
- Забъркване на кашата. В купа сместваме брашното с водата и прясното мляко. Повечето хора предпочитат да запържат брашното в горещото масло, но така при добавянето на течността в сместа оставят бучки. Ето защо е хубаво брашното да се разбие предварително с течността. След като разтворим брашното, добавяме всичко в тигана при киселеца и лука. Увеличаваме котлона на средно силен и при непрекъснато бъркане чакаме кашата да се сгъсти. Малко преди да я махнем от котлона, добавяме сиренето и останалите подправки.
- Сервиране. Препоръчваме Ви да хапнете тази чудесна кашичка с комат пухкав хляб. За допълнително свежест, може да поръсите ястието с пресен киселец.
No comments yet, be the first to leave one!