Пилешки бутчета с глазирани зеленчуци

Отнема общо
60 mins
Време на готвене
20 mins
Трудност
Средно
Порции
2 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
2 стръка
Целина
2 глави
Кромид лук
3 броя
Морков
2 броя
Пилешки бутчета
3 щипки
Захар
50 гр
Масло
5 щипки
Сол
1 с. л.
Брашно
2 щипки
Червен пипер
1 с. л.
Олио
Пилешки бутчета с глазирани зеленчуци

Пилешки бутчета с глазирани зеленчуци не звучи много помпозно и екзотично. Ние обаче ви гарантираме, че вкусът на ястието ще ви изненада положително.

Ако някой ви попита какво най-много цените в дадено ястие, какво ще отговорите?

Една част от вас биха казали, че най-голямо значение за тях има презентацията на ястието. Други – колко полезно е то. За нас видът на ястието, полезността и екзотичността са важни елементи, но най-важното в едно ястие е вкусът. Ето защо си поставихме за цел с евтини и познати продукти да създадем истинско гурме ястие. С един-два трика от класическата френска кухня успяхме да превърнем обикновените и до болка познати пилешки бутчета в апетитно и запомнящо се ястие.

Още по-хубавото на тази рецепта е, че освен крайното ястие, ще имаме и вкусен и полезен пилешки бульон.  Той може да се запази и да се използва за основа за супа или сос. Замразен във фризера (във форма за лед) може да се съхранява с месеци и използването му става много удобно и лесно за бързи ястия.

Пилешки бутчета с глазирани зеленчуци recepta gotvar

Предложение как да оползотворите пилешкия бульон, може да намерите в рецептата ни за свински ребра с печена царевица и ароматно масло.

А друга интерпретация на класическото пилешко бутче с картофи може да на мерите тук:

Бутчета с картофи, мляко и соев сос

Пикантни бутчета с джинджифил и мед

Зеленчуков гювеч с пилешко

  1. Варене на месото и направа на бульона. В малка тенджерка поставяме пилешките бутчета, разполовени през средата моркови и лук, както и целината. Посоляваме добре със сол и черен пипер. Заливаме със студена вода, така че продуктите да бъдат покрити с около 1 см вода. Поставяме тенджерата на силен огън. Когато водата заври, намаляваме до среден. 30 минути след като водата е завряла, пилето е готово. Вадим зеленчуците и месото. Заделяме си 2 чаши от горещия бульон, а останалото прибираме в хладилника или във фризера.
    2727
  2. Глазиране на зеленчуците. В голям тиган или тенджера поставяме морковите и лука. Хубаво е те да не бъдат един върху друг, а между тях да има разстояние. Към зеленчуците добавяме 1 с.л. масло, 3 щипки захар и 1 чаша от бульона. Оставяме на слаб огън, докато водата изври напълно. Маслото и захарта ще се разтопят и ще направят зеленчуците приятно сладки и маслени. Пожелание добавяме още сол и пипер.
    2729
  3. Запечатване на месото. Сварените пилешките бутчета вече са годни за консумация. Ние обаче искаме да ги превърнем в нещо специално. След като сме ги махнали от водата, ги подсушаваме добре с кухненска хартия. Намазваме ги хубаво с олио и ги пускаме в горещ тиган. Запечатваме месото на средно силен котлон, докато хване хубав загар от всички страни - около минута - две от всяка страна.
    2730
  4. Направа на сос. В същия тиган, в който сме запържвали месото, добавяме 1 с.л. брашно и 1 с.л. масло. Запържваме ги на слаб огън до златисто. След това добавяме 1 ч.ч. от бульона и разбъркваме енергично, докато брашното се разтвори напълно в течността. Бъркаме непрекъснато, докато бульонът се сгъсти до гъстотата на сос.
    2726

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*