Питка с грис без месене

Отнема общо
130 mins
Време на готвене
10 mins
Трудност
Лесно
Порции
5 people
Вид
Хляб
Рецепта от
От
1 ч. ч.
Брашно
1 ч. ч.
Грис
1 ч. ч.
Вода
1 с. л.
Захар
1 с. л.
Сусам
1 ч. ч.
Олио
2 ч. л.
Суха мая
2 ч. л.
Сол
Питка с грис без месене

Питките са особено приятни за похапване, но не за всички от нас са приятни за приготвяне. Особено, ако нямаме достатъчно опит и практика с месенето. Този проблем лесно се решава, защото дори и начинаещите в кухнята могат да следват рецептата за питка с грис без месене. И през това време да се усмихват на детската история, която вдъхновява това мързеливо изобретение. Ето какво гласи и тя:

Чаровна история, на пук на другите!

Винаги съм бил любимият внук на баба, не че ми го е казвала, но и двамата си го знаем негласно. Една от основните причини за това е, че винаги до ден днешен всичко си изяждам, та отиват още 2-3 порции допълнително. Спомням си, че когато ходех на гости на баба като малък и щом тя ме виждаше, че започвам да се затруднявам с храната, ми казваше “добре, бабе, другото можеш да си го доядеш и без хляб”. Аз винаги много се смайвах от тези нейни думи. Разбира се, всичко си изяждах и то с хляб! Не можех да си представя дори да си доям яденето без хляб, кому е нужно това?!

Тази рецепта е за хората, които също обичат да си хапват всичко с хляб. Ей така, напук на тъпите диети. Най-хубавото на рецептата за питка с грис без месене е, че миксерът върши цялата работа, което превръща рецептата в изключително лесно и приятно занимание.

Питка с грис без месене

Лесно тесто за пица

Питките са голямо изкушение,

Ако е настъпил моментът, в който се отдавате на насладата от тестени изделия, хвърлете по едно око на рецептите ни за:

Лесна питка с паричка

Содена питка без втасване

 

  1. Разтваряне на маята. Разтваряме маята и захарта в топла вода. Оставяме настрани, маята да се активира леко, така си гарантираме по- пухкава питка.
    2079
  2. Замесване на останалите съставки. В купа смесваме гриса със солта и пресятото брашно. Разбъркваме интензивно. При непрекъснато бъркане добавяме водата с маята и олиото. Бъркаме, докато стане еднородна смес, наподобяваща палачинковата. Покриваме съда с фолио или кърпа и оставяме да "почине" за около 45 минути на топло.
    2081
  3. Печене. Изсипваме сместа в намазнена тава. Отгоре поръсваме със сусам. Печем на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 1 час или до суха клечка. След като питката се изпече, я покриваме с кърпа, за да омекне.
    2082

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*