Лесна питка с паричка

Отнема общо
20 mins
Време на готвене
60 mins
Трудност
Лесно
Порции
6 people
Вид
Хляб
Рецепта от
От
1 кг
Брашно (тип 500)
1 ч. ч.
Вода
1 ч. л.
Сол
1 ч. л.
Сода
20 ml
Олио
Лесна питка с паричка

Хлябът е един от най-важните елементи  на българската трапеза. В повечето случаи обаче приготвянето му отнема часове на месене, втасване и печене. Ето защо ние решихме да Ви покажем рецепта за лесна питка с паричка, за да не се превръщат празниците Ви в безкрайно седене над кухненския плот.

Важна подробност за коледната лесна питка с паричка

Препоръчително е преди да сложим паричката в тестото, да я измием хубаво със сапун. След това да я изварим поне за 5 минути – да не забравяме, че хлябът около нея ще бъде консумиран. За всеки случай, ще бъде добре да я опаковате в алуминиево фолио, преди да я добавите в тестото.

продукти рецепта за питка с паричка

Имаме и още идеи за питки – всички са бързи и лесни. Не е необходимо да сте експерт или дори да иамте опит в месенето и в тестените изделия:

Питка с грис без месене

Содена питка без втасване

Хляб по рецепта отпреди 50 години

Пърленка с два набухвателя

  1. Пресяване на брашното. Пресяваме брашното и содата два пъти. Така хем содата ще се разпространи равномерно в брашното, хем в брашното ще влезе повече въздух и от него ще стане по-пухкаво тесто.
  2. Заместване на тестото. В пресятото брашно правим кладенче. В него изсипваме солта и малко по малко хладката вода. Разбъркваме. Омесваме твърдо тесто. Хубаво е да месим тестото поне 3-4 минути. Докато месим тестото, слагаме и паричката в него. Желателно е тя да бъде в сърцевината му, за да не се вижда на повърхността.
  3. Декорация. Как да декорирате самата питка, зависи от самите Вас. Ние взехме малка част от тестото и с негова помощ направихме и традиционна за Бъдни вечер украса, на която има слънце, жито, кръст и кошара с агнета. Разбира се, можете и да не декорирате питката по никакъв начин, но ако дадете свобода на въображението си, ще постигнете и много по-добър резултат от нашия.
  4. Печене. Слагаме питката в намаслена с олио тава и печем на загрята до 180 градуса фурна за около 30-35 минути или до чиста клечка. След като извадим питката от тавата, трябва да я задушим. Това се постига, като я напръскаме с малко вода и я покрием с кърпа, за да престои така около 15 минути.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*