- Отнема общо
- 60 mins
- Време на готвене
- 30 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- March 25, 2017
- 4 броя
- Питки за хамбургер
- 500 гр
- Телешка кайма
- 4 броя
- Кисели краставички
- 4 броя
- Люти чушлета
- 200 гр
- Кашкавал
- 4 с. л.
- Майонеза
- 2 щипки
- Сол
- 2 щипки
- Черен пипер
- 4 глави
- Кромид лук
- 1 скилидка
- Чесън
- 4 с. л.
- Олио
- 2 щипки
- Копърово семе
Ако си мислите, че “Сочен телешки хамбургер с домашна майонеза” е просто поредната рецепта в този сайт, грешите. Това всъщност е една история за перфектното съжителство ….
Имало едно време…
едно сочно телешко кюфте, то живяло дълго време само и се чувствало много тъжно от този факт. Един ден кюфтето решило, че трябва да си намери съквартиранти, с които да живее в хармония и веселба. Първо кюфтето се сдружило с кашкавала, кашкавалът от своя страна толкова харесал да живее с кюфтето, че буквално се разтапял по него. След това двойката приятели приютили и карамелизирания лук, салатата от кисели краставички и люти чушлета, както и веселякът на компанията – пърженото яйчице. Накрая към тях се присъединила и домашната млечна майонеза. Тъй като веселата компания станала твърде голяма, тя решила да си намери по-голям и топъл дом. Не след дълго членовете на компанията открили мечтания уют в пухкаво сусамено хлебче и така всичките приятелчета заживели щастливо. Но добрите приятели не затворили врати за нови попълнения. В момента те издирват добре изстудена пенлива газирана течност, с лек, но плътен аромат на хмел. За да разберете как свършва тази история е необходимо да прочетете и текста по-надолу и сами да напишете финала.
В рецептата за телешки хамбургер сме използвали тази майонеза:
Но вие може да решите да я замените с нашата балсамова майонеза за две минути, като видите рецептата от тук. Или да предпочетете да използвате чеснова майонеза от варени яйца, с рецептата, която ще намерите тук.
Ако пък не обичате течен жълтък или пържени яйца, може да ги замените с малко по-здравословните мариновани варени яйца, които сме описали в рецепта тук.
Ние в Готвар
сме почитатели на любовните истории за трайно приятелство, които освен това имат невероятен завършек. За това сме разработили за вас още няколко приказни преживявания, под формата на бургери:
хамбургери с ягодово-горчичен свински бут
пилешки хамбургери с пилешки чипс
А ако държите всеки един продукт да бъде домашно производство, тогава заменете купените от магазина питки, с нашите златисти питки за хамбургери, които можете да видите тук.
- Подправяне на каймата. Подправяме каймата със сол и черен пипер и я омесваме много добре. Винаги, когато готвим с кайма, е хубаво тя да се подправи предварително. Така тя се овкусява много по-добре.
- Карамелизиране на лука. Нарязваме лука на тънки полумесеци и чесъна - на филийки. Слагаме лука и чесъна в леко намазнен тиган. Хубаво е те да се карамелизират в по-голям тиган или тенджера, в противен случай, ще започнат да се задушават, а целта не е такава. Първоначално пържим на силен котлон и посоляваме добре, след това намаляваме на средно силен. Хубаво е да наблюдаваме чесъна и лука постоянно и да ги бъркаме добре, за да не залепнат. Целта е захарите им да се карамелизират и те да станат златисти, кремообразни и леко сладникави. Цялата процедура отнема около 15 минути, затова бъдете търпеливи.
- Пържене на кюфтетата. Разделяме каймата на две еднакви части. Тези две еднакви части разделяме на още две. От всяко от четирите парчета кайма оформяме кюфте. То трябва да е с дебелина около 2 см и с големина колкото питката на хамбургера. Поставяме кюфтетата в силно сгорещен тиган. Докато се пекат кюфтетата от едната страна, нарязваме кашкавала на тънки лентички. Когато кюфтето е готово от едната страна, го обръщаме и поставяме лентичките кашкавал върху него, за да се разтопят. На тези кюфтета им трябва около две минути от едната страна и минута и половина от другата.
- Пържене на яйцата. В същата мазнина, където са се пържили кюфтетата, запържваме яйцата. Хубаво е центърът на яйцето все още да бъде течен, така когато консумираме хамбургера, жълтъкът ще играе ролята на допълнителен сос и ще направи бургера още по-сочен.
- Направа на салатата. Режем киселите краставички и лютите чушлета, поръсваме ги с копъровото семе и омесваме добре.
- Подредба на хамбургера. Разрязваме питката по средата, намазваме долното капаче с тънък слой майонеза, след това слагаме малко от салатата. Върху нея поставяме кюфтето, върху кюфтето слагаме яйцето, накрая поставяме щипка от карамелизирания лук. Пожелание мажем и горното капаче с майонеза. Хубаво е да поставим шишче в хамбургерът, за да не се разпадне при готвене. Нашата приказва оживя! :)
No comments yet, be the first to leave one!