Крем супа от картофи с праз – Вишисоаз

Отнема общо
60 mins
Време на готвене
20 mins
Порции
4 people
Вид
Супа
Рецепта от
От
500 гр
Картофи
5 стръка
Праз лук
250 ml
Прясно мляко
50 гр
Масло
10 гр
Сол
2 щипки
Черен пипер
2 щипки
Мащерка
1500 ml
Пилешки бульон
Крем супа от картофи с праз – Вишисоаз

Навън бавно и неумолимо започва да застудява. Освен че трябва да се обличаме по-дебело, храната, която ядем, трябва да ни носи топлина. Днес ще Ви представим една от класическите супи на френската кухня, а именно – крем супа от картофи с праз “Вишисоаз”.
Въпреки че може да прочетете отнякъде, че тази супа трябва да се консумира студена, не го вярвайте. Ние трудно си представяме по-идеалистична картина от тази – една топла супа “Вишисоаз”, вълнено одеяло, любима книга …

продукти Готвар, рецепта, рецепти, готвене, продукти - Крем супа от картофи с праз - Вишисоаз
За да стане супата на ресторантско ниво, препоръчваме Ви да я направите с нашия пилешки бульон с праз:

Пилешки бульон с праз лук

Картофена крем супа, царевична крем супа, за всеки по крем супа

Нали не си мислите. че ще ви оставим да си готвите само една единствена крем супа за всеки път? Разгледайте и другите ни рецепти, упражнете техниката, създайте свой любим вкус:

Крем супа от царевица и картофи

Тиквена крем супа с крутони

Картофена крем супа, запечена с кашкавал

Зеленчукова крем сума в купички от хляб

  1. Нарязване на праза. Препоръчително е да ползваме само бялата част от праза. Тази част е била в земята и тя е по-крехка и вкусна. Ако все пак искате да използвате целия праз, използвайте 3 стръка, а не 5. Нарязваме кръгчета праз с дебелина около 1 см.
  2. Начупване на картофите. Начупваме картофите на средни по големина парчета. Най-лесният начин е с помощта на малко ножче. Правим малък разрез в картофа и с помощта на ножа издърпваме навън. На много хора техниката за начупване на картофите им се струва странна. Но това е метод, който се използва от много професионални готвачи. Правим го, за да може картофът да изкара повече нишесте при готвенето си. Така супата, която готвим, ще бъде по-нежна и кремовидна.
  3. Задушаване. В тенджера на слаб огън разтопяваме маслото и задушаваме картофите и праза. Поръсваме с една щипка сол и черен пипер. За да се задушат хубаво продуктите и да се спести време, Ви препоръчваме да ги захлупите с похлупак. Задушават се за около 15 минути.
  4. Варене. Добавяме пилешкия бульон и варим, докато картофите не се сварят напълно. Тук може да повишим температурата на котлона.
  5. Пасиране. След като картофите са се сварили, добавяме млякото. Ние използвахме домашно прясно мляко с висока масленост. Ако Вие нямате такова, заменете го с готварска сметана. Млякото/сметаната трябва да е топло(а) и да се прибави на тънка струйка. Пасираме сместа, след като заври.
  6. Сервиране. Както вече споменахме, препоръчваме Ви да консумирате супата топла, но и студена тя е много апетитна. Гарантираме Ви засищане и наустоим вкус, но ако обичате крутони, съчетайте ги със супата.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*