- Отнема общо
- 20 mins
- Време на готвене
- 60 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 6 people
- Вид
- Хляб
- Рецепта от
- От
- December 20, 2016
- 1 кг
- Брашно (тип 500)
- 1 ч. ч.
- Вода
- 1 ч. л.
- Сол
- 1 ч. л.
- Сода
- 20 ml
- Олио
Хлябът е един от най-важните елементи на българската трапеза. В повечето случаи обаче приготвянето му отнема часове на месене, втасване и печене. Ето защо ние решихме да Ви покажем рецепта за лесна питка с паричка, за да не се превръщат празниците Ви в безкрайно седене над кухненския плот.
Важна подробност за коледната лесна питка с паричка
Препоръчително е преди да сложим паричката в тестото, да я измием хубаво със сапун. След това да я изварим поне за 5 минути – да не забравяме, че хлябът около нея ще бъде консумиран. За всеки случай, ще бъде добре да я опаковате в алуминиево фолио, преди да я добавите в тестото.
Имаме и още идеи за питки – всички са бързи и лесни. Не е необходимо да сте експерт или дори да иамте опит в месенето и в тестените изделия:
- Пресяване на брашното. Пресяваме брашното и содата два пъти. Така хем содата ще се разпространи равномерно в брашното, хем в брашното ще влезе повече въздух и от него ще стане по-пухкаво тесто.
- Заместване на тестото. В пресятото брашно правим кладенче. В него изсипваме солта и малко по малко хладката вода. Разбъркваме. Омесваме твърдо тесто. Хубаво е да месим тестото поне 3-4 минути. Докато месим тестото, слагаме и паричката в него. Желателно е тя да бъде в сърцевината му, за да не се вижда на повърхността.
- Декорация. Как да декорирате самата питка, зависи от самите Вас. Ние взехме малка част от тестото и с негова помощ направихме и традиционна за Бъдни вечер украса, на която има слънце, жито, кръст и кошара с агнета. Разбира се, можете и да не декорирате питката по никакъв начин, но ако дадете свобода на въображението си, ще постигнете и много по-добър резултат от нашия.
- Печене. Слагаме питката в намаслена с олио тава и печем на загрята до 180 градуса фурна за около 30-35 минути или до чиста клечка. След като извадим питката от тавата, трябва да я задушим. Това се постига, като я напръскаме с малко вода и я покрием с кърпа, за да престои така около 15 минути.
No comments yet, be the first to leave one!