- Отнема общо
- 40 mins
- Време на готвене
- 10 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Хляб
- Рецепта от
- От
- January 2, 2017
- 250 гр
- Брашно (тип 500)
- 125 гр
- Свинска мас
- 1 с. л.
- Вода
- 1 щипка
- Сол
Масленото тесто е основа за направата на стотици солени и сладки ястия. Такива са почти всички видове плодови пайове и др. тарти и други. Реалното му използване в кулинарията е почти неизчерпаемо. Хубавото при него е, че се приготвя изключително бързо и лесно. Нашата рецепта за маслено тесто за тарталети е със свинска мас, но спокойно може да замените мазнината и да използвате масло – и в двата случая обаче мазнината трябва да е много студена.
Ето какви тарталети направихме с това маслено тесто за тарталети:
За почитателите на домашно приготвените теста, не само за хляб и баница, опитайте рецептите ни за домашно точене и месене! Слагайте престилката и запретвайте ръкави!
- Пресяване на брашното. Пресяването на брашното е важна стъпка дори и за това тесто, което не се очаква да бухне. Брашното се пресява, за да влезе допълнително въздух в тестото. Така то става по-леко и ефирно.
- Замесване на тестото. При пресятото брашно добавяме маста и разтриваме добре, докато в брашното се образуват топчета. След това правим кладенче и слагаме водата, разбитото яйце и солта. Месим до получаването на меко и гладко тесто.
- Охлаждане. Преди да печем каквото и да е е хубаво тестото да стегне в хладилник за минимум 30 минути, за да не се разпадне при печене.
No comments yet, be the first to leave one!