Тарталети с портокалов крем и сос

Отнема общо
240 mins
Време на готвене
40 mins
Трудност
Средно
Порции
6 people
Вид
Десерт
Рецепта от
От
400 ml
Прясно мляко
4 броя
Яйца
200 гр
Захар
2 с. л.
Брашно
150 ml
Ром
3 броя
Портокал
Тарталети с портокалов крем и сос

Всеки сезон носи със себе си своите специфични и незабравими аромати. Един от зимните е ароматът на портокал. В следващата рецепта ще направим десерт, който можем да поднесем както като фингър фууд, така и на по-специални вечери. Представяме Ви тарталети с портокалов крем и сос.

Нашите тарталети са приготвени на основата на маслено тесто.

Рецептата за него може да намерите тук:

Маслено тесто за тарталети

Фингър фууд или дребни храни за парти:

Понеже вече сме надраснали детската възраст, когато за рождени дни се поднасят основно сандвичи и солети, можем да обърнем внимание на красивите плата с дребни храни. Те трябва да могат да се хапват без прибори и понякога на една хапка. Сами по себе си, не са за наяждане, а по-скоро за отваряне на апетита или за компания на напитките, които са героят на всяко парти. Въпреки това, finger foods са прекрасна възможност да разкрасите трапезата си и да създадете приятно настроение с изобретателност.

Добре е дребните храни да се приготвят бързо и лесно, за да не прекарваме деня преди партито в кухнята. Още по-добре е да можем да използваме заготовки от предния ден, които само да сглобим или доизпечем непосредствено преди партито.

Ето какво ви препоръчваме да опитате:

Бързи гризини със сол и сирена

Тарт с козе сирене

Мус от три вида сирене, снежен човек

Пълнозърнеста пърленка и хумус с авокадо

Шоколадови трюфели с како и ядки

Икономични арменски сладки с лукум

За напитките, може да опитате рецептата ни за Сангрия с бял ром.

Или лесен трицветен коктейл.

  1. Сваряване на млякото. Слагаме млякото, половината захар и настъргана кора от 1 портокал в тенджерка. Загряваме бавно, докато захарта се разтопи. Разбъркваме периодично, за да не загори захарта.
    1699
  2. Направа на крема. Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците с 3 лъжици захар и брашното. Взимаме малкото топло мляко и слагаме при жълтъците. Разбъркваме добре, след това още малко мляко, повтаряме процедурата няколко пъти. Това се прави, за да се темперират жълтъците.
    1701
  3. Завършване на крема. След това добавяме жълтъците при млякото в тенджерката. Пускаме котлона и варим на слаб огън, докато разбъркваме постоянно. Редуцираме сместа няколко минути, докато се получи крем.
    1702
  4. Охлаждане. Оставяме крема на студено за половин час. След половин час добавяме 50 ml ром и завиваме крема със фолио. Хубаво е да го завием плътно, до крема, за да не се получи твърда коричка. Оставяме ги за няколко часа да се охлади добре в хладилник.
    1696
  5. Печене на тестото. Докато се охлажда кремът, е време да изпечем тестото. В малки формички слагаме тънък слой маслено тесто. Ако нямате форми за тарталети, може да използвате форми за мъфини. Печем ги в предварително загрята на 175 градуса фурна за около 20-30 минути. След това охлаждаме и тестото.
    1697
  6. Направа на соса. В касерола наливаме фреш от 3 портокала, слагаме и останалата захар. Варим, докато сместа се редуцира до 1/3. Изключваме котлона и добавяме останалия ром.
    1695
  7. Сглобяване. Във всяка формичка добавяме крем, след това вътре слагаме от портокаловия сос.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*