- Отнема общо
- 40 mins
- Време на готвене
- 5 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 3 people
- Вид
- Напитка
- Рецепта от
- От
- December 19, 2016
- 70 гр
- Сушени круши
- 70 гр
- Сушени сини сливи
- 70 гр
- Сушени ябълки
- 70 гр
- Стафиди
- 50 гр
- Захар
- 1700 ml
- Студена вода
- 1 пръчка
- Канела
- 1 пакетче
- Ванилия
- 4 броя
- Карамфил
- 1 брой
- Мандарина
Нашата рецепта за ошав от сушени плодове, карамел и канела е леко модифициран вариант на класическия. В него ще добавим прясна мандарина, малко карамел, карамфил, канела и още някои подправки, които ще го направят по-специален.
Що е то ошав?
Ошавът е от онези малки компоненти, които правят една вечеря специална. Казано най-просто ошав е компот от сушени плодове и захар. Ошавът е традиционен член на коледната трапеза. Като най-хубавото при него е, че колкото повече отлежава, толкова по-вкусен става. За това е добра идея да го приготвим ден, два, дори три, преди Коледа. От една страна това подобрява вкусовите му качества. От друга – улеснява домакините в кухнята на празничния ден.
Другите ни десерти, които не съдържат животински продукти:
- Направа на карамела. В тенджера изсипваме захарта. Слагаме на средно силен котлон и изчакваме захарта да се стопи. Не бъркаме захарта, защото има вероятност тя да кристализира и да не се разтопи равномерно или изобщо.
- Сглобяване на ошава. След като захарта придобие светлокафяв цвят, намаляваме котлона. Изстискваме вътре в тенджерата сока на мандарината, добавяме и обелките ѝ. Последователно прибавяме всички подправки. Накрая слагаме сушените плодове и студената вода. Важно е водата да е студена, за да се запазят вкусовете на всички компоненти и да се получи наситен аромат. Оставяме сместа да ври на слаб огън.
- Варене. След като водата заври, варим ошава още около 15-20 минути. Сваляме го от котлона и го оставяме да се охлади под похлупак.
No comments yet, be the first to leave one!