Варено жито със сушени плодове, ядки и бисквити

Preparation time
70 mins
Cooking time
10 mins
Difficulty
Лесно
Serves
4 people
Meal course
Десерт
Posted by
Posted on
250 гр
Жито
1500 ml
Студена вода
200 гр
Бисквити
100 гр
Захар
1 брой
Лимон
200 гр
Орехи
1 пакетче
Ванилия
100 гр
Стафиди
100 гр
Сушени сини сливи
Варено жито със сушени плодове, ядки и бисквити

Вареното жито е един от най-разпространените обредни десерти, а дори няма да Ви споменаваме колко е по-полезно то, спрямо други популярни десерти. Гарантираме Ви, че ако приготвите нашата рецепта за варено жито със сушени плодове, ядки и бисквити, то ще се превърне в любим десерт у дома. Особено за пости или хора, спазващи редовна веганска диета.

Забележка при приготвянето на варено жито със сушени плодове, ядки и бисквити:

Варете житото само в обикновена тенджера, защото при варенето си то отделя много пяна. Ако използвате тенджера под налягане, има вероятност да се запуши клапанът. Такива рискове не са оправдани. Особено при голямата опасност, която крият съдовете под налягане.

продукти Готвар, рецепта, рецепти, готвене, продукти - Варено жито със сушени плодове, ядки и бисквити

Ако постите, разгледайте и другите ни рецепти, които не съдържат никакви животински продукти – имаме доста веган предложения тук.

Двата ни любими изцяло постни десерта са:

Ябълка с мед и орехи

Ошав със сушени плодове

  1. Варене на житото. Измиваме житото под течаща вода. След това го заливаме с литър и половина студена вода и варим на силен огън. Важно е водата да е студена, за да можем да "извадим" максимално вкуса на житото и да получим по-наситени аромати. Житото трябва да е готово за около 50 минути под похлупак. Препоръчваме Ви да варите житото в по-голяма тенджера, защото докато се вари има много пяна и при по-малка тенджера има вероятност да изкипи.
  2. Подготовка на продуктите. Докато се вари житото е време да подготвим и останалите продукти. Нарязваме сушените сливи, натрошаваме бисквитите на малки парченца, натрошаваме и ореховите ядки на дребно. Препоръчително е да не мелим ядките и бисквитите, защото ако станат прекалено дребни, няма да се усещат във финалното ястие.
  3. Сглобяване. След като сварим житото, още докато е топло добавяме захарта и разбъркваме добре, така че тя да се разтопи вътре в него. След това добавяме ореховите ядки, бисквитите, стафидите, сушените сливи, настъргана лимонова кора. Разбъркваме, докато всички аромати и вкусове на продуктите се омесят добре и се превърнат в едно завършено цяло ястие.

No comments yet, be the first to leave one!

Вашият коментар

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*