Ошав от сушени плодове, карамел и канела

Отнема общо
40 mins
Време на готвене
5 mins
Трудност
Средно
Порции
3 people
Вид
Напитка
Рецепта от
От
70 гр
Сушени круши
70 гр
Сушени сини сливи
70 гр
Сушени ябълки
70 гр
Стафиди
50 гр
Захар
1700 ml
Студена вода
1 пръчка
Канела
1 пакетче
Ванилия
4 броя
Карамфил
1 брой
Мандарина
Ошав от сушени плодове, карамел и канела

Нашата рецепта за ошав от сушени плодове, карамел и канела е леко модифициран вариант на класическия. В него ще добавим прясна мандарина, малко карамел, карамфил, канела и още някои подправки, които ще го направят по-специален.

Що е то ошав?

Ошавът е от онези малки компоненти, които правят една вечеря специална. Казано най-просто ошав е компот от сушени плодове и захар. Ошавът е традиционен член на коледната трапеза. Като най-хубавото при него е, че колкото повече отлежава, толкова по-вкусен става. За това е добра идея да го приготвим ден, два, дори три, преди Коледа. От една страна това подобрява вкусовите му качества. От друга – улеснява домакините в кухнята на празничния ден.

продукти рецепта готвар ошав сушени плодове

 

Другите ни десерти, които не съдържат животински продукти:

Ябълка с мед и орехи

Варено жито със сушени плодове, ядки и бисквити

  1. Направа на карамела. В тенджера изсипваме захарта. Слагаме на средно силен котлон и изчакваме захарта да се стопи. Не бъркаме захарта, защото има вероятност тя да кристализира и да не се разтопи равномерно или изобщо.
  2. Сглобяване на ошава. След като захарта придобие светлокафяв цвят, намаляваме котлона. Изстискваме вътре в тенджерата сока на мандарината, добавяме и обелките ѝ. Последователно прибавяме всички подправки. Накрая слагаме сушените плодове и студената вода. Важно е водата да е студена, за да се запазят вкусовете на всички компоненти и да се получи наситен аромат. Оставяме сместа да ври на слаб огън.
  3. Варене. След като водата заври, варим ошава още около 15-20 минути. Сваляме го от котлона и го оставяме да се охлади под похлупак.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*