- Отнема общо
- 80 mins
- Време на готвене
- 20 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 6 people
- Вид
- Десерт
- Рецепта от
- От
- December 21, 2016
- 1 ч. л.
- Сода
- 2 броя
- Ванилия
- 1 ч. л.
- Канела
- 2 с. л.
- Захар
- 4 ч. ч.
- Брашно (тип 500)
- 1 ч. ч.
- Масло
- 1 ч. ч.
- Захар
- 1 ч. ч.
- Кисело мляко
- 4 броя
- Средно големи ябълки
Най-вкусната храна е сезонната. Днес на пазара евтините плодове като ябълки, портокали, мандарини са изключително вкусни и сладки. С малки кулинарни щрихи, можем да доразвием естествената сладост на тези плодове и да ги превърнем в невероятно вкусен десерт. Ето защо Ви предлагаме да пробвате рецептата ни за Сладкиш с карамелизирани ябълки – топъл, вкусен и благоуханен десерт.
Особености на карамелизирането – важна стъпка при приготвяне на сладкиш с карамелизирани ябълки:
При карамелизирането плодовете обикновено омекват допълнително. За това е добре да започнете с ябълка, която е достатъчно твърда и плътна в сурово състояние. Само за да си гарантирате, че карамелизираната смес няма да стане прекалено сходна с каша.
Тази рецепта е част от нашето коледно меню, включващо общо 11 ястия. Вижте останалите предложения тук:
Коледно меню по български – сто години история на една трапеза
За почитателите на карамелизирани плодове, можем да препоръчаме също и рецептата ни за карамелизирани плодове със сладолед, която можете да прочетете тук.
Ако пък обичате сладки печива с плодове, опитайте да си приготвите нашето суфле с дюли.
- Карамелизиране на ябълките. Обелваме ябълките и ги настъргваме. Слагаме ги в тиган и им добавяме 2 супени лъжици захар. Готвим ги на силен котлон, докато водата, която ябълките ще пуснат, поизври. Тази процедура ни отнема около 15 минути, като разбъркваме често.
- Заместване на тестото. Разбиваме киселото мляко със содата. Постепенно добавяме захарта, жълтъците и разтопеното масло и всички подправки. Разбиваме всичко много добре. Хубаво е да се използва миксер.
- Разбиване на белтъците. Разбиваме белтъците на сняг. Препоръчително е яйцата да са стояли няколко часа на стайна температура, преди разбиване. Също така съдът, в който ще разбиваме яйцата, трябва да е идеално сух. Започваме да разбиваме на най-ниската скорост на миксера, добавяме щипка сол. След това плавно увеличаваме скоростите, а когато белтъкът побелее, бавно добавяме останалата захар. Разбираме, че белтъците са готови, когато преобърнем купата и те стоят неподвижно.
- Дозамесване на тестото. Прибавяме белтъците към главната смес. Хубаво е да бъркаме само в едната посока, за да не паднат белтъците и сместа да остане пухкава. След това на малки дози добавяме и брашното. Целта е да се получи меко тесто.
- Печене. Изсипваме тестото в намаслена тавичка. Отгоре добавяме карамелизираните ябълки. Пластът от ябълки не трябва да е по-дебел от половин сантиметър. В противен случай десертът ще се изпече добре по краищата, но ще остане суров във вътрешността. Печем в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 60 минути.
No comments yet, be the first to leave one!