Сладкиш с карамелизирани ябълки

Preparation time
80 mins
Cooking time
20 mins
Difficulty
Средно
Serves
6 people
Meal course
Десерт
Posted by
Posted on
1 ч. л.
Сода
2 броя
Ванилия
1 ч. л.
Канела
2 с. л.
Захар
4 ч. ч.
Брашно (тип 500)
1 ч. ч.
Масло
1 ч. ч.
Захар
1 ч. ч.
Кисело мляко
4 броя
Средно големи ябълки
Сладкиш с карамелизирани ябълки

Най-вкусната храна е сезонната. Днес на пазара евтините плодове като ябълки, портокали, мандарини са изключително вкусни и сладки. С малки кулинарни щрихи, можем да доразвием естествената сладост на тези плодове и да ги превърнем в невероятно вкусен десерт. Ето защо Ви предлагаме да пробвате рецептата ни за Сладкиш с карамелизирани ябълки – топъл, вкусен и благоуханен десерт.

Особености на карамелизирането – важна стъпка при приготвяне на сладкиш с карамелизирани ябълки:

При карамелизирането плодовете обикновено омекват допълнително. За това е добре да започнете с ябълка, която е достатъчно твърда и плътна в сурово състояние. Само за да си гарантирате, че карамелизираната смес няма да стане прекалено сходна с каша.

Тази рецепта е част от нашето коледно меню, включващо общо 11 ястия. Вижте останалите предложения тук:

Коледно меню по български – сто години история на една трапеза

За почитателите на карамелизирани плодове, можем да препоръчаме също и рецептата ни за карамелизирани плодове със сладолед, която можете да прочетете тук. 

Ако пък обичате сладки печива с плодове, опитайте да си приготвите нашето суфле с дюли.

  1. Карамелизиране на ябълките. Обелваме ябълките и ги настъргваме. Слагаме ги в тиган и им добавяме 2 супени лъжици захар. Готвим ги на силен котлон, докато водата, която ябълките ще пуснат, поизври. Тази процедура ни отнема около 15 минути, като разбъркваме често.
  2. Заместване на тестото. Разбиваме киселото мляко със содата. Постепенно добавяме захарта, жълтъците и разтопеното масло и всички подправки. Разбиваме всичко много добре. Хубаво е да се използва миксер.
  3. Разбиване на белтъците. Разбиваме белтъците на сняг. Препоръчително е яйцата да са стояли няколко часа на стайна температура, преди разбиване. Също така съдът, в който ще разбиваме яйцата, трябва да е идеално сух. Започваме да разбиваме на най-ниската скорост на миксера, добавяме щипка сол. След това плавно увеличаваме скоростите, а когато белтъкът побелее, бавно добавяме останалата захар. Разбираме, че белтъците са готови, когато преобърнем купата и те стоят неподвижно.
  4. Дозамесване на тестото. Прибавяме белтъците към главната смес. Хубаво е да бъркаме само в едната посока, за да не паднат белтъците и сместа да остане пухкава. След това на малки дози добавяме и брашното. Целта е да се получи меко тесто.
  5. Печене. Изсипваме тестото в намаслена тавичка. Отгоре добавяме карамелизираните ябълки. Пластът от ябълки не трябва да е по-дебел от половин сантиметър. В противен случай десертът ще се изпече добре по краищата, но ще остане суров във вътрешността. Печем в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 60 минути.

No comments yet, be the first to leave one!

Вашият коментар

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*