- Отнема общо
- 80 mins
- Време на готвене
- 20 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 5 people
- Вид
- Десерт
- Рецепта от
- От
- December 21, 2016
Когато човек чуе думата суфле, веднага се сеща за известния шоколадов десерт с течен център. Ние сме избрали малко по-обикновен десерт, който носи същото име. В него няма да използваме брашно, а грис, а шоколада ще заменим с дюли. Резултатът – апетитно суфле с дюли. Нежен и нетежък десерт, който ще Ви позволи да опитате повече сладки изкушения на коледната трапеза.
Тази рецепта е част от нашето коледно меню. То включва общо 11 ястия. Вижте останалите предложения тук:
Коледно меню по български – сто години история на една трапеза
Може да опитате и друг прекрасен сладкиш с плодове. Проследете рецептата ни за сладкиш с карамелизирани ябълки.
Или ако особено много обичате шоколадовото суфле с течен център, и за това сме се погрижили. С рецептата ни за шоколадово суфле с три съставки.
- Варене на дюлите. Дюлите се изчистват от семената и се сваряват във вода с две щипки захар и щипка сол. Дюлите се варят на средно силен котлон докато омекнат - около 30 минути.
- Варене на грис. В тенджера слагаме да заври млякото с половината захар. Винаги, когато варим мляко, то не трябва да е на силен огън, защото може да се пресече. Когато млякото заври, при него добавяме гриса чрез непрекъснато бъркане. Оставяме на котлона за около 2 минути.
- Пюре от дюли. Отцеждаме дюлите от течността и ги пресоваме. Най-лесно е да използваме преса за картофено пюре, но и с обикновена вилица става. После отгоре им поръсваме една супена лъжица захар и втриваме добре.
- Сглобяване. Прибавяме дюлите при гриса и разбъркваме добре. Прибавяме и бакпулвера. Бъркаме, докато дюлите се разнесат равномерно. След това добавяме два жълтъка и разбъркваме отново.
- Разбиване на белтъците. Разбиваме белтъците на сняг. Препоръчително е яйцата да са стояли няколко часа на стайна температура. Също така съдът, в който ще разбиваме яйцата, трябва да е идеално сух. Започваме да разбиваме на най-ниската скорост на миксера, добавяме щипка сол. След това плавно увеличаваме скоростите, след като белтъкът побелее, бавно добавяме останалата захар. Белтъците са готови, когато завъртим купата и те стоят неподвижно.
- Подготовка за печене. Прибавяме част от белтъка при сместа от грис и дюли. След това бъркаме внимателно само в едната посока. Впоследствие прибавяме малко белтък и повтаряме процедурата. Слагаме всичките белтъци на 3-4 пъти.
- Печене. Изсипваме сместа в намаслена тавичка - хубаво е да се използва тесен, до дълбок съд. Печем в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 35 минути. Препоръчваме суфлето с дюли да се консумира студено.
No comments yet, be the first to leave one!