Суфле с дюли

Отнема общо
80 mins
Време на готвене
20 mins
Трудност
Средно
Порции
5 people
Вид
Десерт
Рецепта от
От
700 гр
Дюли
250 гр
Грис
600 ml
Прясно мляко
200 гр
Захар
2 броя
Яйца
2 щипки
Сол
500 ml
Вода
1 брой
Бакпулвер
Суфле с дюли

Когато човек чуе думата суфле, веднага се сеща за известния шоколадов десерт с течен център. Ние сме избрали малко по-обикновен десерт, който носи същото име. В него няма да използваме брашно, а грис, а шоколада ще заменим с дюли. Резултатът – апетитно суфле с дюли. Нежен и нетежък десерт, който ще Ви позволи да опитате повече сладки изкушения на коледната трапеза.

Тази рецепта е част от нашето коледно меню. То включва общо 11 ястия. Вижте останалите предложения тук:

Коледно меню по български – сто години история на една трапеза

Може да опитате и друг прекрасен сладкиш с плодове. Проследете рецептата ни за сладкиш с карамелизирани ябълки.

Или ако особено много обичате шоколадовото суфле с течен център, и за това сме се погрижили. С рецептата ни за шоколадово суфле с три съставки.

  1. Варене на дюлите. Дюлите се изчистват от семената и се сваряват във вода с две щипки захар и щипка сол. Дюлите се варят на средно силен котлон докато омекнат - около 30 минути.
  2. Варене на грис. В тенджера слагаме да заври млякото с половината захар. Винаги, когато варим мляко, то не трябва да е на силен огън, защото може да се пресече. Когато млякото заври, при него добавяме гриса чрез непрекъснато бъркане. Оставяме на котлона за около 2 минути.
  3. Пюре от дюли. Отцеждаме дюлите от течността и ги пресоваме. Най-лесно е да използваме преса за картофено пюре, но и с обикновена вилица става. После отгоре им поръсваме една супена лъжица захар и втриваме добре.
  4. Сглобяване. Прибавяме дюлите при гриса и разбъркваме добре. Прибавяме и бакпулвера. Бъркаме, докато дюлите се разнесат равномерно. След това добавяме два жълтъка и разбъркваме отново.
  5. Разбиване на белтъците. Разбиваме белтъците на сняг. Препоръчително е яйцата да са стояли няколко часа на стайна температура. Също така съдът, в който ще разбиваме яйцата, трябва да е идеално сух. Започваме да разбиваме на най-ниската скорост на миксера, добавяме щипка сол. След това плавно увеличаваме скоростите, след като белтъкът побелее, бавно добавяме останалата захар. Белтъците са готови, когато завъртим купата и те стоят неподвижно.
  6. Подготовка за печене. Прибавяме част от белтъка при сместа от грис и дюли. След това бъркаме внимателно само в едната посока. Впоследствие прибавяме малко белтък и повтаряме процедурата. Слагаме всичките белтъци на 3-4 пъти.
  7. Печене. Изсипваме сместа в намаслена тавичка - хубаво е да се използва тесен, до дълбок съд. Печем в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 35 минути. Препоръчваме суфлето с дюли да се консумира студено.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*