Супа със свински крачета и уши

Отнема общо
70 mins
Време на готвене
30 mins
Трудност
Средно
Порции
5 people
Вид
Супа
Рецепта от
От
2 броя
Свински крачета
1 брой
Свински уши
500 ml
Прясно мляко
150 гр
Масло
1500 ml
Вода
1 глава
Кромид лук
3 броя
Дафинов лист
5 щипки
Сол
4 щипки
Черен пипер
6 щипки
Червен пипер
Супа със свински крачета и уши

Днес е ред да Ви покажем как да си направите вкусна топла зимна супа със свински крачета и уши.
Много често употребата на крачета и уши се ограничава до направата на студена или топла пача. В пачата няма нищо лошо, но толкова тясната употреба на продуктите води до рядкото им използване. С тази рецепта ще променим традиционната практика. И двата продукта, особено свинските крачета, са изключително евтини, хранителни и с високо съдържание на кост и хрущяли. Това ги превръща в идеални продукти за бульони и сосове.

супа със свински крачета и уши готвар

 

Вижте и рецептата ни за печена свинска глава: 

Пeчена свинска главичка с мариновани лукчета

Суб-продукти и пръжки

Традиционната българска кухня успява да оползотвори всички животински продукти. Така зимата става малко по-лека и много по-вкусна. А освен това и доста по-евтина. За да понесете по-лесно студа, може да опитате утехата на:

Качамак с пръжки и сирене

Рецепта за пържен свински дроб с чесън тук.

Или рецепта за пастет от пилешки дробчета тук.

Бистра пилешка супа

 

  1. Сваряване на месото. Слагаме краченцата, ушите, дафиновия лист, солта и водата в тенджера под налягане. Варим 30 минути след завиране.
  2. Прецеждане. Прецеждаме водата, в която е вряло месото. Не я изхвърляме, защото водата е изключително богата на хранителни вещества. Ще използваме част от нея в супата. Препоръчваме Ви останалата част да налеете във формички за лед и да оставите във фризера. Така, когато Ви е необходим бульон, ще използвате този, а не инстантен.
  3. Обезкостяване. Обезкостяваме свинските крачета. Месото от тях и ушите нарязваме на ситно.
  4. Сваряване на супата. В тенджера поставяме месото и изсипваме половин литър прясно мляко. Варим на бавен огън, докато заври млякото. Важно е да загряваме млякото на бавен огън, защото в противен случай има вероятност да се пресече. След като млякото заври, слагаме и 5 черпака от водата, в която сме варили крачетата и ушите. Ако закъснеете, има опасност млякото да изкипи. Варим супата около 5 минути.
  5. Запръжка. В тиган на слаб огън разтопяваме маслото. След като се разтопи, добавяме червения пипер към него. Запържваме го за не повече от 30 секунди. Добавяме сместа в супата и разбъркваме енергично.
  6. Сервиране. Препоръчваме Ви да консумирате супата топла. Тя много прилича на шкембе-чорба, затова може да я гарнирате с чесън и оцет, както и с лют пипер.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*