- Отнема общо
- 70 mins
- Време на готвене
- 30 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 5 people
- Вид
- Супа
- Рецепта от
- От
- December 13, 2016
- 2 броя
- Свински крачета
- 1 брой
- Свински уши
- 500 ml
- Прясно мляко
- 150 гр
- Масло
- 1500 ml
- Вода
- 1 глава
- Кромид лук
- 3 броя
- Дафинов лист
- 5 щипки
- Сол
- 4 щипки
- Черен пипер
- 6 щипки
- Червен пипер
Днес е ред да Ви покажем как да си направите вкусна топла зимна супа със свински крачета и уши.
Много често употребата на крачета и уши се ограничава до направата на студена или топла пача. В пачата няма нищо лошо, но толкова тясната употреба на продуктите води до рядкото им използване. С тази рецепта ще променим традиционната практика. И двата продукта, особено свинските крачета, са изключително евтини, хранителни и с високо съдържание на кост и хрущяли. Това ги превръща в идеални продукти за бульони и сосове.
Вижте и рецептата ни за печена свинска глава:
Суб-продукти и пръжки
Традиционната българска кухня успява да оползотвори всички животински продукти. Така зимата става малко по-лека и много по-вкусна. А освен това и доста по-евтина. За да понесете по-лесно студа, може да опитате утехата на:
Рецепта за пържен свински дроб с чесън тук.
Или рецепта за пастет от пилешки дробчета тук.
- Сваряване на месото. Слагаме краченцата, ушите, дафиновия лист, солта и водата в тенджера под налягане. Варим 30 минути след завиране.
- Прецеждане. Прецеждаме водата, в която е вряло месото. Не я изхвърляме, защото водата е изключително богата на хранителни вещества. Ще използваме част от нея в супата. Препоръчваме Ви останалата част да налеете във формички за лед и да оставите във фризера. Така, когато Ви е необходим бульон, ще използвате този, а не инстантен.
- Обезкостяване. Обезкостяваме свинските крачета. Месото от тях и ушите нарязваме на ситно.
- Сваряване на супата. В тенджера поставяме месото и изсипваме половин литър прясно мляко. Варим на бавен огън, докато заври млякото. Важно е да загряваме млякото на бавен огън, защото в противен случай има вероятност да се пресече. След като млякото заври, слагаме и 5 черпака от водата, в която сме варили крачетата и ушите. Ако закъснеете, има опасност млякото да изкипи. Варим супата около 5 минути.
- Запръжка. В тиган на слаб огън разтопяваме маслото. След като се разтопи, добавяме червения пипер към него. Запържваме го за не повече от 30 секунди. Добавяме сместа в супата и разбъркваме енергично.
- Сервиране. Препоръчваме Ви да консумирате супата топла. Тя много прилича на шкембе-чорба, затова може да я гарнирате с чесън и оцет, както и с лют пипер.
No comments yet, be the first to leave one!