Трюфели от сладко и сирене

Отнема общо
25 mins
Време на готвене
5 mins
Трудност
Лесно
Порции
4 people
Вид
Предястие
Рецепта от
От
400 гр
Краве сирене
100 гр
Сладко от ягоди
200 гр
Орехи
200 гр
Брашно
2 броя
Яйца
Трюфели от сладко и сирене

Трюфели от сладко и сирене – страхотно предястие, което може да използвате както като парти храна, така и за по-специален случай.

Трюфелите са вид гъби, които се намират в корените на дърветата. Имат изключителен аромат и вкус. Те са царете на гъбите – тяхната цена варира според големината и качеството им. В България един килограм черен трюфел (който е по-евтин от белия) започва с цена около 400 лв. за килограм. Освен с вкус и аромат, трюфелите се характеризират и с неправилната си форма.

От неправилната форма на гъбата трюфел, в кулинарията са известни бонбоните трюфели, които също не са с идеална структура. Между двата продукта няма нищо общо, освен формата.

Ето защо решихме да кръстим ястието си, което също има неправилна форма „трюфели“.

В този деликатес сме съчетали три от най-подходящите храни за чаша хубаво вино – сирене, сладко и орехи. Рецептата е лесна за изпълнение и се състои само от 3 стъпки.

Готвар - трюфели от сладко и сирене

Ето и няколко предложения за любителите на трюфели от сладко и сирене

Ако намирате комбинацията от сладко и сирене за вкусна, вижте и тази рецепта:

Тарт с козе сирене и ягоди

А ако обичате кремава и лека текстура на сиренето,опитайте рецептите ни с мус от сирена:

Мус от краве сирене с босилек и зехтин.

Снежен човек от сирене

Салата с чушки и мус от сирена

 

  1. Разбиване на сиренето. Внимателно разбиваме сиренето и сладкото. Целта е да останат парченца сирене, тоест без получаване на хомогенна смес, като не забравяме да разпределим равномерно сладкото в сместа. След това от тази смес правим малки топчета, като се стараем те да бъдат еднакви по размер. Неслучайно сме избрали краве сирене - то е леко солено, с освежаващ вкус и аромат. Когато съчетаваме сирена с ядки и плодове, трябва добре да познаваме спецификите на самото сирене. Ако използваме сирене с по-интензивен вкус и аромат, има възможност неговите съставки да са доминиращи. Тогава останалите допълнителните продукти ще бъдат незабележими.
  2. Подготовка на панировката. След като оформим топчета от сиренето и ягодите, ги слагаме за 15 минути да стегнат във фризера. Това се прави, за да могат при пържене да не се разпаднат. През това време подготвяме панировката. Смиламе на дребно ореховите ядки, ако нямаме мелачка можем да ги накълцваме с нож. В отделна купа разбиваме двете яйца.
  3. Пържене/ Печене. Изваждаме топчетата от фризера. Потапяме ги първо в брашното, после в яйцата и накрая в ореховите ядки. Пържим трюфелите в мазнина (около 160 градуса) една минута. Ако нямате термометър, използвайте следния жокер - когато потопите трюфела в мазнината, от него не трябва да излизат големи балончета, както и да се пържи прекалено интензивно. По-лесният, нецапащ и здравословен вариант е да сложим оформените топчета върху хартия за печене и да печем 5 минути на 190 градуса.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*