- Отнема общо
- 60 mins
- Време на готвене
- 45 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- February 27, 2017
- 2 броя
- Пил. пържола - бут
- 1 брой
- Морков
- 1 стрък
- Праз лук
- 2 скилидки
- Чесън
- 50 ml
- Олио
- 100 гр
- Доматено пюре
- 4 щипки
- Сол
- 4 щипки
- Червен пипер
- 4 щипки
- Черен пипер
- 200 гр
- Брашно (тип 500)
- 200 гр
- Царевично брашно
- 200 гр
- Кашкавал
- 200 ml
- Вода
Най-лесният и приятен начин да вникнеш в културата на дадена страна е да опознаеш местната храна. Днес сме решили да отидем на пътешествие до Мексико, като ви предложим рецепта за Пилешка кесадия с домашни тортили.
Кесадията е една от знаковите за мексиканската кухня храни. Представлява две хрупкави тортили (плосък царевичен хляб), пълнени със сочна и мека плънка.
Рецептата става изключително лесна, ако си купите готови тортили. Такива се продават в почти всички големи супермаркети. Ние обаче сме традиционалисти и с удоволствие приготвяме дори и хрупкавите хлебчета. Те се правят сравнително бързо и не изискват скъпи продукти, а резултатът е наистина очарователен.
Пилешка кесадия или улична храна в домашни условия
Уличната храна (street food) обикновено носи духа на местната култура. Приготвя се със силно застъпени местни продукти и се приготвя на място и на момента. Ако се опитаме да си я приготвим вкъщи, резултатът, разбира се, няма да е същият.
Но пък сме сигурни в качеството на вложените продукти, тяхната трайност и процеса им на обработка. Освен това можем да видоизменяме и подобряваме, спрямо собствените си предпочитания.
Ако обичате уличната храна
Опитайте да си направите домашен дюнер кебап с рецепта, която може да видите тук.
Или гръцкият дюнер сувлаки с вратни пържоли по тази рецепта:
Или гурманска плескавица:
Разгледайте рецептите ни за домашни бургери тук.
Или, ако обичате тънко запечените теста от типа на пърленките, вижте рецептата ни за домашна пълнозърнеста пърленка тук.
- Запържване на месото. Нарязваме месото на едро и го запържваме в мазнината на силен огън за около 1-2 минути. След което го изваждаме. Това има за цел да направи месото сочно и в същото време да овкуси мазнината.
- Направа на соса. В овкусената мазнина добавяме нарязаните на ситно морков, праз и чесън. Намаляваме котлона до слаб огън. Овкусяваме зеленчуците с по една щипка сол, черен и червен пипер. Поставяме капака на тенджерата и оставяме зеленчуците да се задушават на слаб огън за около 15-20 минути.
- Завършване на соса. С остър нож накълцваме запърженото и "починало" месо. Хубаво е месото да се накълца, за да може да поеме повече от ароматите на соса и също така сосът да има по-хомогенна структура. Това е важно условие да не се разпадне готовата кесадия. Добавяме месото в тенджерата при задушените зеленчуци, добавяме и доматеното пюре, леко разредено с вода и щипка захар, за да убие киселинността на доматите. Варим на слаб огън, докато се получи лепкав сос. Накрая добавяме останалите подправки и сваляме от котлона.
- Омесване на тортилите. В купа смесваме двата вида брашно с щипка сол. Правим кладенче по средата и добавяме вътре малко олио. Сипвайки водата на тънка струйка започваме да месим. В оригиналните рецепти за тортили няма посочени милилитри вода, тъй като брашното поема различни количества вода, т.е. добавяме вода колкото поеме, за да стане меко незалепващо тесто.
- Печене на тортилите. От тестото правим 4, 6 или 8 еднакви топчици. За размера и броя се съобразяваме с големината на тигана, който ще ползваме. С помощта на точилка, оформяме тънка кора, която печем на силно загрят сух тиган. Печем докато питките хванат лек загар. След като изпечем тортилите, ги завиваме с кърпа, за да омекнат.
- Печене на кесадиите. Слагаме една тортиля в тиган, наредносваме кашкавал, който изцяло да покрие тортилята. Върху кашкавала поставяме от соса, върху него отново се нарендосва кашкавал, накрая поставяме друга тортиля. Идеята е да се направи нещо като сандвич от двете тортили, а кашкавалът да помогне да се слепят една за друга. Печем от двете страни за около 2-3 минути на силен котлон.
No comments yet, be the first to leave one!