- Отнема общо
- 130 mins
- Време на готвене
- 10 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 5 people
- Вид
- Хляб
- Рецепта от
- От
- April 4, 2017
Питките са особено приятни за похапване, но не за всички от нас са приятни за приготвяне. Особено, ако нямаме достатъчно опит и практика с месенето. Този проблем лесно се решава, защото дори и начинаещите в кухнята могат да следват рецептата за питка с грис без месене. И през това време да се усмихват на детската история, която вдъхновява това мързеливо изобретение. Ето какво гласи и тя:
Чаровна история, на пук на другите!
Винаги съм бил любимият внук на баба, не че ми го е казвала, но и двамата си го знаем негласно. Една от основните причини за това е, че винаги до ден днешен всичко си изяждам, та отиват още 2-3 порции допълнително. Спомням си, че когато ходех на гости на баба като малък и щом тя ме виждаше, че започвам да се затруднявам с храната, ми казваше “добре, бабе, другото можеш да си го доядеш и без хляб”. Аз винаги много се смайвах от тези нейни думи. Разбира се, всичко си изяждах и то с хляб! Не можех да си представя дори да си доям яденето без хляб, кому е нужно това?!
Тази рецепта е за хората, които също обичат да си хапват всичко с хляб. Ей така, напук на тъпите диети. Най-хубавото на рецептата за питка с грис без месене е, че миксерът върши цялата работа, което превръща рецептата в изключително лесно и приятно занимание.
Питките са голямо изкушение,
Ако е настъпил моментът, в който се отдавате на насладата от тестени изделия, хвърлете по едно око на рецептите ни за:
- Разтваряне на маята. Разтваряме маята и захарта в топла вода. Оставяме настрани, маята да се активира леко, така си гарантираме по- пухкава питка.
- Замесване на останалите съставки. В купа смесваме гриса със солта и пресятото брашно. Разбъркваме интензивно. При непрекъснато бъркане добавяме водата с маята и олиото. Бъркаме, докато стане еднородна смес, наподобяваща палачинковата. Покриваме съда с фолио или кърпа и оставяме да "почине" за около 45 минути на топло.
- Печене. Изсипваме сместа в намазнена тава. Отгоре поръсваме със сусам. Печем на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 1 час или до суха клечка. След като питката се изпече, я покриваме с кърпа, за да омекне.
No comments yet, be the first to leave one!