Защо микровълновата фурна е напълно безвредна

вредна ли е микровълновата

Името на микровълновата фурна подсказва какъв е методът ѝ на работа, но фактът, че става въпрос за вълни от електромагнитния спектър плаши някои хора.

Електромагнетизмът е една от четирите сили във Вселената, заедно с Гравитацията и Силните и Слаби ядрени взаимодействия. Разликата между различните електромагнитни излъчвания се определя само от честотата на вълната. Звучи плашещо, но разликата между опасните гама и рентгенови вълни и радио и микровълновите вълни е само в честотата на електромагнитната вълна. Но в това няма нищо страшно – цветовете, които виждаме, също са част от електромагнитния спектър, наричат се видима светлина, а нейните разделения по сила на цветовете (спрямо тяхната честота на вълната) ясно се виждат, когато бялата светлина се пречупи през призма (това е и причината те да се нареждат по същия начин в дъгата, това е причината залезът да е червен, а небето синьо).

След най-силния цвят от видимия спектър – виолетовото, идва ултравиолетовата светлина, която се излъчва от Слънцето, както и всичките цветове от видимия спектър (причината очите ни да виждат точно тази част от електромагнитния спектър е еволюционен – нашето слънце изпъква най-вече в тези честоти). По-голяма част от UV лъчите се абсорбират от атмосферата, но част от тях проникват през атмосферата ни и ги прави потенциално опасни за кожата. Честотата на UV лъчите е около 10 на 16 степен, видимият спектър свършва на 10 на 15 степен, тоест лъчи с по-голяма честота от това носят голяма енергия и са опасни за човека. Ето как изглежда електромагнитният спектър:

Електромагнитен спектър

източник: www.redsun.bg

Тази информация би трябвало да ви е дала ясна представа колко слабо е електромагнитното излъчване, на което е изложено храната ви в микровълновата. Това е достатъчно красноречиво – вашата микровълнова е напълно безвредна, изследвания по темата се правят от над 50 години, нито едно от тях не е доказало противното.

Как микровълновата фурна затопля храната?

Микровълновите честоти се абсорбират единствено от молекулите на водата, което ги кара да се въртят, резултатът е загряване на H2O молекулите (точно заради това затоплянето или готвенето на продукт в микровълнова фурна е най-добрият начин да не нарушите целостта на продукта и да не промените хранителния състав.) Това твърдение може да ви звучи невероятно, но микровълновата ви няма да загрее нещо, ако то не съдържа молекули на водата. Това е и причината микровълновата да не загрява равномерно – ако храната ви има течен център, например, може да се окаже, че той е горещ, докато другата част от храната все още е хладка.

Все пак искам да получа рак

опасна ли е микровълновата за човек

В един от епизодите на South Park, бащата на Стан искаше да получи рак на тестисите – той намери начин да накара микровълновата фурна да работи докато е отворена, но за съжаление в истинския живот това ще ви доведе само до повърхностни кожни изгаряния след няколко минути, и то само ако сте пъхнали ръката си вътре.

Дори и да искате, микровълновата фурна няма да успее да Ви докара рак. Може би това е и причината да няма нито едно изследване, което да доказва нейната вреда върху човека.

За да си докарате рак, може да използвате изпробвани методи като: пушене на цигари (материал на министерството на здравеопазването), фотосесия с рентгенов апарат, излитане в открития космос за няколко години.

Ако проявявате допълнителен интерес или нашата статия не Ви е убедила, “Гугъл наука” ви предоставя над 60 хиляди научни материала по темата “Микровълнови фурни”, вижте ги тук.

Categories: Други

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*