Кулинарна разходка из Банско – традиционни български ястия

български ястия, кулинарна разходка, традиционни бански ястия, национална кухня, банска капама, чомлек, катино мезе, бански шиш, камбари с кажел, шупла, задушен заек по пирински, агнешка плешка по хайдеушки, бански суджук, бански старец, бански бабек, свинска кавърма, пилешка кавърма

Банско – град с неповторима природна красота и кулинарна история с интересни традиционни български ястия. Сгушен в подножието на Северен Пирин, градът може да ви предложи множество забавления.

В последните седмици всички погледи бяха устремени към Банско и особеностите, свързани с построяването на втори лифт. Ние от екипа на Готвар изцяло заставаме зад призива Да спасим Пирин“, тъй като радостта да виждаш и да разбираш е най-прекрасният дар на природата (Айнщайн), от който ние хората може да се възползваме.

Нека обаче зададем по-различен тон на тази статия. Решихме да ви разведем виртуално из Банско, за да „опитате“ и да формирате мнение за някои интересни български ястия, приготвени по специален бански начин.

Крайната цел е да бъдете толкова мотивирани, че сами да проявите желание да приготвите някое от тях или да посетите град Банско и да ги опитате на местна почва – оставяме избора и коментарите на вас.

Традиционните бански ястия със сигурност ще ви впечатлят с имената си и най-вече с вкуса си. Те присъстват в менюто на повечето механи и ресторанти, предлагащи национална кухня. Един съвет към всички вас – не бройте калориите в следващите ястия.

1. Банска капама – това ястия съдържа кисело зеле, ориз, пилешко месо, свинско месо от врат, телешко месо, бански суджук, кървавица, сушени сливи, подправки (уникалният бански копрец), чаша бяло вино и съвсем малко сланинка. Глиненият съд, в който е приготвено, запазва и обогатява всички аромати, така че до вас да достигне едно неустоимо вкусно ястие.
пълнена зелка с месо рецепта готвар

2. Чомлек – пред вас ще получите глинен съд, под чийто капак се крие ястие с подправен и запомнящ се вкус. Най-отдолу на съда се поставят домати, над тях телешки или свински джолан, които са овкусени с местни подправки. Следват традиционни съставки като моркови, лук, картофи. Любопитното е, че ястието се готви на бавен огън в рамките на 10 часа.
Готвар, рецепта, рецепти, готвене, продукти - Печен свински джолан със зеленчуков гювеч

3. Катино мезе – това мезе се състои от нарязани на дребно парчета свинко или телешко месо. Те се запържват в компанията на гъби, лук, доматено пюре и разбира се бански подправки. За похлупак се настъргва кашкавал.

4. Бански шиш – това специфично мезе съчетава незабравим вкус и интересен начин на презентиране, защото се поднася горящ. Нека разкрием малко повече информация. Месото, свинско или телешко, се маринова в рамките на 12 часа и след това се пече на дървени въглища. За повече информация и впечатления, предлагаме ви да посетите механа/ресторант в Банско.

 

5. Комбари с кажел – със сигурност на повечето хора името нищо не успява да издаде. Като подсказка може да кажем, че ястието се приготвя от кисело зеле и картофи, овкусени с бански подправки.

6. Шупла – ако посетите Банско в ранните часове, не се колебайте да си поръчате шупла за закуска. Приготвя се от традиционни продукти – две яйца, кисело мляко, сирене, малко вода и брашно. Полученото тесто се пече в тава. Може да се намаже с масълце по вкус.

7. Задушен заек в гърне по пирински – ако цялото семейство иска да си поръча нещо специфично, което да е интересно на вкус, но и да стига за цялата компания, задушеният заек заема почетно първо място. Той се приготвя в гърне в компанията на гъби, лук, моркови, картофи, чесън и разбира се бански традиционни подправки. Пече се на бавен огън в пещ.

8. Ангешка плешка по хайдушки – още едно ястие, което очаква някое семейство или голяма компания да го опита. Агнешката плешка се поставя в специална марината и престоява в нея приблизително 6 часа, след това се поставя и задушава на пещ, разбира се на много бавен огън. След като е готова, тя се поставя на дъска, а около нея се нареждат прясно задушени зеленчуци. Атракция е, когато се поднася към вас горяща.

9. Мезета – бански суджук, бански старец, бански бабек –  местните хора предават от поколение на поколение рецептата за приготвяне на някои от изброените мезета. Колкото и прецизно да е пазена, ние знаем, че планинският въздух играе голяма роля при сушенето на месото, а специфичните и характерни за този район подправки придават уникалния и незабравим вкус.

10. Свинска или пилешка кавърма – това ястие често се среща из ресторантите в България. Пече се на фурна в специални гювечета. Най-често то съдържа месо (свинко или пилешко), лук, чушки, пипер, чубрица и сол. Думата е от турски произход и означава „запържен“.

Със сигурност всеки ресторант или механа в Банско може да ви предложи още куп специални и традиционни български ястия, които приготвя по свой начин. Това е абсолютно нормално, дори препоръчително – лесен начин за разграничаване.

Ще се радваме да споделите с нас дали сте опитвали/приготвяли някои от гореспоменатите български ястия. Какъв по-хубав начин за споделяне и припомняне на спомени и вкусове!

 

Categories: Готвене

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*