Грешки при готвене на пилешко месо, които сериозно застрашават здравето ни

Пилешкото месо е може би най-използваният вид месо в световен мащаб. Това се дължи на редица фактори – то е лесно за отглеждане, сравнително бързо става достатъчно голямо, за да бъде годно за консумация и т.н. Месото му от своя страна е вкусно и питателно.

Пилешкото освен с хубав аромат и вкус, се характеризира и с ниските нива на мазнини и високото съдържание на протеини. Въпреки това, повечето хора допускат едни и същи грешки при приготвянето му, които сериозно застрашават здравето им/ни. И преди да си помислите, че това е поредният конспиративен материал, ние Ви уверяваме, че всички използвани данни от нас се базират на научни изследвания.

1. Миене на пиле.

Миенето на пилешко месо е може би една от най-често срещаните и опасни за здравето ни грешки. Ето Ви един прост пример: в пилешкото месо има редица бактерии – една от които е Кампилобактер. Тази бактерия е основен причинител на стомашно чревни проблеми в Европа след 2005 г. Тя може да предизвика както леки стомашно чревни разтройства, така и сериозни проблеми, стигащи до мускулна отпадналост и дори до бъбречна недостатъчност.(линк)

Най-лесният начин да убием тази бактерия е като я обработим термично. При достигане на определени градуси (75 градуса ВЪТРЕШНА температура на пилешкото месо) тази бактерия умира. Най-лесният начин да я разпространим е като измием суровото пилешко. Така от пръските на водата без да подозираме пренасяме бактерията в мивката и навсякъде където има пръски вода – близо до приборите, с които се храним, до ножовете, до дъските за рязане, до чашите. Проблемът с миенето на сурово пилешко месо е толкова масов, че през 2014 г. Британската агенция по стандарт на храната започна кампания “Не мийте сурово пилешко (Don’t wash raw chicken).

2. Несготвено месо

Пилешкото месо е едно от много малкото видове меса, които нямат степени на изпичане. Ако например при телешкото месо ние можем да избираме между средно изпечено, добре изпечено и дори леко сурово месо, при пилешкото това е недопустимо. Защо? Както можете да се досетите причината е същата, както и с миенето на месото. Както вече посочихме по-горе, тази опасна бактерия умира точно на 75 градуса по Целзий. Това не означава обаче, че трябва да печем пилешкото на такива градуси, а означава, че оптималната вътрешна температура на месото, трябва да бъде не по-малка от 75 градуса. Това ни навежда на мисълта, че когато разрежем месото в сърцевината му, то не трябва да има червеникав цвят. Ако месото е дори леко розово, това означава, че то не е достигнало до 75 градуса и бактерията (ако месото е заразено) е все още жива. Разбира се, тук идва логичният въпрос: Как да разберем кога месото е идеално сготвено?

Има няколко начина за познаване на идеално сготвеното пилешко:

  • Използване на кухненски термометър. 75 градуса по Целзий– това е вътрешната температура на перфектно сготвено пилешко месо. Важното при използването на термометър е сондата му да бъде в средата на месото. Когато печете цяло пиле или бутче с кост, сондата трябва да е близо до костта.
  • Пробождане на месото. С помощта на нещо остро, шишче например, прободете месото до средата, извадете шишчето и натиснете месото. Ако от него излезе прозрачна течност, пилето е готово, ако течността има червен оттенък, на месото му трябва още готвене.

Тези два варианта обаче не са препоръчителни, защото разрушават целостта на месото и има опасност то да изсъхне.

Най-деликатен и в повечето случаи най-удачен е последният начин:

  • Чрез соковете на месото. Всяко месо след термична обработка се оставя „да почине“, тоест оставя се няколко минути след печене, без да се нарушава целостта му. Това се прави, за да могат соковете да се разпределят равномерно по него. Това е и най-лесният начин за определяне дали пилешкото е готово. След като го извадите от фурната, тигана или скарата, сложете месото в чиния. След 5-6 минути вижте какви сокове има в чинията, ако те имат червеникав оттенък – месото все още не е готово. Ще разберете, че е готово, ако сокът е прозрачен.

Тези техники са приложими при “сухо готвене”, тоест печене и пържене. Когато варим пилешко – най-лесният начин да разберем, че е готово, е когато месото се отдели от костите.

Какъвто и метод на готвене да използвате, която и рецепта да се опитате да направите, запомнете едно: Кулинарията освен въображение, изисква и познаване на продукта. Ако не спазвате основните правила при готвене на пилешко месо, освен провалено хранене, може да си докарате и редица здравословни проблеми.

Categories: Готвене

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*