Солта – магическият прах в стъкленица

видове сол, готварска съставка, морска сол, трапезна сол, готварска сол, обикновена сол, хималайска сол, морска сол, кристална сол, кашер сол, калиева сол, йодирана сол, келтска сол, готвар

Готварската сол, която всекидневно използваме при овкусяване на ястията, химически е позната под наименованието натриев хлорид (NaCl). Думата сол идва от латинската дума “sal”, която съчетава две понятия в себе си – “баланс, салдо, плащане” и “войник”. В миналото римските войници са получавали допълнителни бонуси към възнагражденията си, с които са си купували тази жизненоважна съставка.

В днешно време солта е с голямо значение както за природата, така и за човека. Тя е широко използван овкусител и консервант за много храни. Именно заради това ще разгледаме основните видове сол, техния произход и състав.

Бившият президент на Южнофриканската Република, Нелсън Мандела казваше: “Нека за всички да има работа, хляб, вода и сол”. Въпреки комунистическия характер на изказването, основното в него е, че всеки един от гореизброените елементи (в определени количества) оказва роля върху живота ни и неговото нормално протичане.

1. Готварска (трапезна) сол

видове сол, готварска съставка, морска сол, трапезна сол, готварска сол, обикновена сол, хималайска сол, морска сол, кристална сол, кашер сол, калиева сол, йодирана сол, келтска сол, готвар

Използвайте я за: Прибавяне на вкус към ежедневни ястия.

Консистенция: Тя се обработва при високи температури за премахване на микроелементи и други примеси. След като солта се пречисти, всичко това, което остава, е натрий (Na) и хлор (Cl). След това се добавят и други вещества, например калиев йодид. Йодният недостиг води до проблеми с щитовидната жлеза. В обикновената готварска сол традиционно влагат до 1% йодирана сол.

Произход: Подземни солни мини.

2. Кристална морска сол

видове сол, готварска съставка, морска сол, трапезна сол, готварска сол, обикновена сол, хималайска сол, морска сол, кристална сол, кашер сол, калиева сол, йодирана сол, келтска сол, готвар

Използвайте я за: Добавяне на изразителен вкус към току-що приготвени храни. Кристалите на морската сол са чудесна съставка както към една свежа салата, така и към филе от сьомга.

Консистенция: Фина или груба. Размерът на кристалите на солта е в право пропорционална връзка със степента им на разтворимост. Може да откриете кристалната морска сол и в други цветове, в зависимост от минералите, които съдържа (например, хималайската морска сол е с розов оттенък, заради богатата на желязо червена глина в района). Тези естествени примеси могат да добавят едва доловим солен, сладък или горчив вкус на солта.

Морската сол се образува от изпаренията на морската вода. По този начин в нея остават над 80 микроелемента, включително желязо, магнезий, сяра, калций, калий и йод (в много малки количества).

Произход: Бреговете от Португалия до Мейн; от Калифорния до Пасифика.

3. Калиева сол

Използвайте я за: приготвяне на комбинирана диетична сол заедно с натриева сол (готварска) сол, като целта е да се синхронизира водният баланс в човешкото тяло.

Консистенция: Внася калий в организма. Не е препоръчително да приемате калиева сол самостоятелно, защото може да се отрази негативно на организма ви. Консултирайте се с вашия лекар, преди да предприемете подобни действия.

4. Кашер сол

видове сол, готварска съставка, морска сол, трапезна сол, готварска сол, обикновена сол, хималайска сол, морска сол, кристална сол, кашер сол, калиева сол, йодирана сол, келтска сол, готвар

Използвайте я за: Готвене. Кашер солта се разтваря бързо във вода, а ароматът ѝ се разпространява мигновено. Готвачите препоръчват да овкусявате всякакви ястия с този вид сол – от свинско печено до пуканки.

Консистенция: Сол с по-едри частици и без добавки. Широко използвана в еврейската кухня.

Произход: Добив от морската вода и земните залежи на каменна сол.

Препоръчителен прием на сол:

Световната здравна организация съветва: “Възрастните трябва да ядат по-малко от 2 000 милиграма (2 грама) натрий или по-малко от 5 грама сол, а минималното количество калий, което е препоръчително да се приема е 3.51 грама калий на ден”. Избягвайте консумацията на пресолени храни като: месо, пуканки, чипс, солети, крекери, пица, бекон и т.н. Съветваме ви да привиквате вкуса си към по-безсолни храни – бавен, но за сметка на това здравословен навик.

видове сол, готварска съставка, морска сол, трапезна сол, готварска сол, обикновена сол, хималайска сол, морска сол, кристална сол, кашер сол, калиева сол, йодирана сол, келтска сол, готвар

Прилагаме една изчерпателна таблица от Authority Nutrition, която сравнява 4 вида сол, включени и в нашата статия: Tрапезна сол (Table Salt), Maldon Salt (типична морска сол), Хималайска сол (Himalayan Salt) и Келтска сол (Celtic Salt). Келтската сол съдържа следи от минерали и е с по-ниско съдържание на натрий , отколкото обикновената трапезна сол. Във всеки един вид сол може да видите колко калций (calcium), калий (potassium), магнезий (magnesium), желязо (iron), натрий (sodium) се съдържа.

“Кой е най-добрият вид сол?”

видове сол, готварска съставка, морска сол, трапезна сол, готварска сол, обикновена сол, хималайска сол, морска сол, кристална сол, кашер сол, калиева сол, йодирана сол, келтска сол, готвар

В интернет пространството битува схващането, че морската сол е по-полезна от останалите видове. Според Американската здравна организация морската сол не е с доказани здравословни предимства пред обикновената готварска сол.

“Морската сол съдържа по-малко йод, отколкото трапезната сол,” казва Рейчъл Джонсън, учен от Университета във Вермонт и говорител на Американската здравна организация. “Йод се прибавя към готварската сол от 1920 година, за да се намалят различни здравословни проблеми, особено тези, свързани с щитовидната жлеза.”

Минералите в морската сол също няма да ви осигурят имунитет срещу вируси и други заболявания – същите количества полезни вещества, които се съдържат в нея, може да откриете и в други здравословни храни, като риба, зеленчуци и ядки.

Извод: следващия път, когато се чудите каква сол да купите, изберете тази, която ви хване окото и съдържа достатъчно количество йод.

Други полезни свойства на солта, освен готварските:

  • Ускоряване времето за готвене – добавете щипка или две сол в кипящата вода, в която сте сложили продукта. Това повишава температурата на кипене на водата.
  • Незалепващо покритие – когато приготвяте макарони, например, сложете щипка-две сол преди поставянето им в съда.
  • Цялост на продукта – наближава Великден. Ако искате да увеличите шанса яйцата ви да не се пукнат при варене, добавете отново щипка-две сол преди поставянето им в съда.
  • Запазване на свежа салата – ако посолите салатата, веднага щом я приготвите, тя ще остане свежа по-дълго време.
  • Почистване на мазно петно – ако накапете дрехата си с нещо мазно (обикновено олио), поръсете обилно петното със сол. Оставете да действа в продължение на час.

Интересни факти за солните мини:

Солна мина в Боливия
  • Американските градове Синсинати и Детройт са построени върху действащи солни мини.
  • Заради голямата концентрация на сол, Мъртво море е толкова гъсто, че някои предмети, които обикновено потъват, могат да плават на повърхността му. Хората плават спокойно, тъй като плътността им е малко по-ниска от тази на чистата вода. Но само 8% от солта в Мъртво море е натриев хлорид, 53% е магнезиев хлорид и 37% калиев хлорид.
  • Третият райх складирал големи количества пари, картини и произведения на изкуството в солни мини и много важни документи и предмети продължават да се пазят в стари солни мини и до днес. Солните мини се използват и за складиране на ядрени отпадъци.

Източници: Real Simple ; Business Insider

 

 

 

Categories: Готвене

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*