Трите най-скъпи излишни съставки в кулинарията и с какво да ги заменим

Храненето, както почти всички аспекти от съвременния живот, се диктува от модата. Колкото и да не ни се вярва, редица от храните и напитките, които днес мислим за много вкусни и неразделни от ежедневието ни, всъщност са изкуствено внесени (посредством добър и скъп маркетинг). Някои от тях са ненужни и лесно заменими с по-достъпни продукти, които им отстъпват само по екзотичност. Ето три от най-“впечатляващите”:

1. Кулинарно злато. Кулинарното злато все още не е добило широка популярност, извън професионалните кухни. Това обаче по никакъв начин не пречи на шеф готвачи от цял свят да го ползват за ястията си. Кулинарното злато бива два вида – на листа (много наподобява алуминиево фолио, но златно и доста по-тънко) и на прах. И двата вида злато имат едно общо качество – безполезни са. Дори производителите на това злато признават, че то не се характеризира с никакви вкусови качества, а се слага само, за да подобри вида на ястието. Средната цена на книжка кулинарно злато с 20 страници и размери 85×85 mm е около 85 долара. Ако все пак сте решили да придадете по-интересен и блестящ цвят на своите десерти или храни, купете си хранителни бои. Цената им е няколко стотин пъти по-евтина от тази на кулинарното злато. Ако се притеснявате да закупите бои от търговката мрежа, направете си домашни натурални бои. Домашна боя можете да направите от почти всички плодове, зеленчуци или кореноплодни с по-силно изразени багри като ягоди, малини, червено цвекло, боровинки, моркови и т.н

2. Мастило от сепия. Сепиите са вид мекотели, които еволюцията е дарила с един от доста често срещаните в животинския свят механизми за защита от хищници – произвеждането на защитен секрет. Когато е заплашена, сепията изпуска мастило, което временно я скрива от неприятеля. Дълги години хората не са обръщали внимание на мастилото от сепия – тъй като то не се характеризира с особени вкусови качества. Има допускания, че това мастило се е използвало за писане и за създаване на пещерни рисунки още в древността, но  как и защо то започва да се използва и в кулинарията е загадка. Най-достоверното обяснение вероятно е, че в някой момент някой си е казал  “защо да не слагаме това мастило в храната, даже можем да го продаваме като безвредна и натурална боя”. И така хората до ден днешен използват мастилото от сепия, за да боядисват храната си в черно. Да, признаваме, че храната, боядисана с такова мастило е интересна, но то може спокойно да бъде заменено с безвредна сладкарска боя – струваща около 50 ст. За сравнение мастилото от сепия струва около 55 лв. за 500 гр.

Ето ви един съвет как да направите изключително интересни и евтини спагети: с помощта на блендър или сокоизстисквачка, направете пюре (или сок) от спанак. Добавете го към тестото за паста. Вече имате зелени спагети, с които да впечатлите семейството и приятелите си.

3. Вълшебна минерална вода с всевъзможни добавки. Най-големите хранителни брандове в света имат много добри маркетолози, които да поддържат имиджа им и да ги рекламират добре. Но нека си признаем – хубавото уиски, добрата бира или безалкохолна напитка не се нуждаят от кой знае колко дълбок маркетинг. Най-вече, защото те са нещо, което небцето може да оцени. Но колко ли е трудно на хората, които продават нещо познато ни от векове – като водата, например.

Маркетинговият хъс на тези хора е стигнал дотам, че в момента има минерални води със злато, сребро, диаманти. Те не само утоляват жаждата … тук трябваше да напишем, че имат редица други магически способности, но те нямат. Водата е изключително важна за нормалното функциониране на организма, недейте да се заблуждавате, че няколко десетки пъти по-скъпа вода е по-полезна от обикновената. Ако все пак искате да пиете хубава чиста вода, направете си една разходка далеч в планината и си налейте вода от високопланински извор. Не вярвайте на добре тренирани маркетолози – най-хубавата вода не е тази, която е стояла в месеци затворена в бутилки, колкото и диаманти и злато да има в бутилката.

В България има много води, които твърдят, че лекуват всичко до рак, ето мнението на микробиолога Йордан Стефанов за една от известните води с “вълшебни” свойства в България – ADVA.

Categories: Готвене

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*