Три златни правила при избора на перфектния кухненски нож

Ножът е най-използваният инструмент в кухнята. Той е единственият уред в една съвременна кухня, който не е претърпял значими деформации през последните 50 години, въпреки навлизането на иновираните кухненски уреди. Тефлонът, например, въз основи революционизира техниките на приготвяне на най-обикновен омлет, миксерът – на всяко едно тесто, а за смутита без пасатор дори не сме си помисляли. Ножът обаче си остава същият. Да, съвременните ножове имат по-аргономична дръжка, незалепващо покритие, тези от по-висок клас се характеризират с много добра стомана и лазерно заточване, но тези промени са по-скоро “козметични”, отколкото същностни. Тъй като на пазара в момента е пълно с различни видове ножове и крайният потребител се чувства доста объркан при избора си, решихме да Ви разкрием кои са най-важните неща, за които да следите, при избор на нож:

1. Купувайте ножовете поотделно. Колкото и странен да изглежда този съвет той има своето обяснение. Повечето комплекти ножове се правят по подобие на тези от професионалната кухня, които са ненужни в домакинството. Има един за обезкостяване на риба, друг на месо, трети за транжиране на зеленчуци, четвърти за сирена. Тези ножове са излишни в домашни условия, поради факта, че у дома не готвим в такива количества и толкова често. За един професионален готвач, който обезкостява по няколко килограма риба на ден, може и да е от значение дали ножът е за риба или за месо, но за нуждите на домашната кухня, такава детайлна специализация ни лишава от мултифункционалността на уреда. Това излиза излишно скъпо.

 Спестете пари от купуването на много ножове и ги инвестирайте в по-добри, но по-малко на брой – така количеството ще се компенсира от качеството. И е практично.

2. Изберете заводски нож. В България е пълно с ножарски области, в които майстори правят ножове по традиции, предавани през вековете. В занаятчийството няма нищо лошо, дори напротив. Ние обаче Ви съветваме да оставите тези ножове на туристите или да си купите такъв нож за украса на стената. В кухнята този тип инструменти са излишни, защото:

  • Изработката едва ли е качествена и продуктът не може да бъде дълготраен – ножовете се правят чрез наука –  металургията. Не е достатъчно само да вземете парче стомана, да го разтопите и да удряте по него. Всяка стомана се загрява на определени градуси, закалява се с определена сила, което гарантира здравина, еластичност и дълги години употреба на острието. Ножовете от така наречените занаятчии се характеризират с много кратък живот на острието, особено при ежедневна употреба.
  • Макар и красиви, не са изгодни – базовият икономически принцип “икономия от мащаба”. Освен с по-ниското си качество, домашните ножове се характеризират и с по-високата си цена, заради естетическия компонент на стоката, носеща етикета “ръчно производство”.

3. Купете нож, съобразен с кулинарните ви възможности. На световния пазар има изключително качествени ножове. Те обаче имат и своята изключителна цена. Колко често ще Ви се наложи да извършвате карвинг? Покупката на скъп нож в домашната кухня за всекидневно готвене е неоправдан и в повечето случаи безсмислен разход.

Трите абсолютно необходими и абсолютно достатъчни кухненски ножа.

  • Готварски нож – “Chef’s knife” (ножа на готвача). Името на този нож казва всичко. В домашни условия това е черноработникът в кухнята – той може да се използва за обезкостяване на месо, за зеленчуци, плодове, за всичко. Този нож е най-важният и може да замени всички останали. Той трябва да е първият Ви избор при покупка на нож.

  • Малък нож. Това малко ножче е вторият най-важен нож в една домашна кухня. Тъй като е доста мъничък, боравенето с него е доста лесно. Той е отличен помощник при белене на различни зеленчуци (лук, чесън), плодове, кореноплодни.

  • Нож за хляб. Този нож се използва предимно за тестени изделия. Назъбеното му острие предлага изключителен контрол върху мекия хляб. Въпреки че готварският нож донякъде може да замени този, ние Ви препоръчваме да си купите и такъв, особено ако сте фенове на домашните печива.

Categories: Други

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*