10 съвета за изискано поведение на вечеря

Възпитанието и опитът на един човек определят неговото поведение както в социална, така и в професионална среда. Препоръчително е да изградите добри хранителни навици и да сте запознати с тези 10 съвета за изискано поведение в ресторант.

Целта на тази статия е да ви представи няколко основни правила, които е препоръчително да се спазват, когато вечеряте в изискано заведение или в дома на ваш приятел, колега или мениджър. Наблюдавайки вашите маниери, събеседникът ви ще сформира мнение за набора от качества и умения, които притежавате.

I. Преди вечеря

Ако сте поканени на вечеря от някого, винаги е проява на възпитание да му върнете отговор в най-кратък срок. Това ще ви помогне с планирането и подреждането на задачите ви. Ако семейството ви е поканено на вечеря в домашни условия, може да попитате от куртоазия дали децата също са включени. Ако това е така, убедете се, че последните имат изградени добри маниери. При покана за вечеря в ресторант или в нечий дом, която е отправена единствено към вас и изрично не е споменато, че може да доведете някого, обмислете предложението и върнете отговор, който касае само вас – не задавайте въпроси дали може да доведете и приятеля/ приятелката си, защото той/ тя няма какво да прави тази вечер.

II. Подарък

Ако отивате на вечеря в дома на приятел, ще демонстрирате ангажираност и добро възпитание, ако занесете подарък. Ако е хранителен продукт, не се обиждайте, ако веднага не го видите на масата. Менютата за повечето вечери са предварително подготвени и може вашият подарък да не се вписва на останалите вкусове.

покана за вечеря, изискано поведение, културни навици, хранителни навици, вечеря в ресторант, хранителни обноски, готвар

III. Бъдете точни

Винаги пристигайте навреме без значение дали вечерята е в ресторант или в домашна обстановка – това ще го постигнете като внимателно организирате деня си. Когато пристигнете, попитайте дали местата са разпределени и къде е удачно да седнете. Ако организаторът на вечерята вдигне тост, покажете уважение и внимателно вдигнете чашата си. Не е задължително да докосвате чашите си с останалите гости, ако не желаете.

IV. Нейно величество „Салфетката“

Щом заемете своето място, особено ако сте в ресторант, вземете поставената на масата салфетка и я разгънете в скута си. Ако ви се наложи да станете, внимателно я сгънете и върнете на масата (няма значение от коя страна на чинията ще я оставите). Не оставяйте салфетката на стола си!

V. Старт на вечерята

Когато сте в ресторант, не започвайте да се храните преди останалите да са получили желаното от тях ястие. Ако сте на вечеря у ваш познат, започнете да се храните, когато домакинът заеме своето място. Обикновено той/ тя изказва своето благодарение, че сте уважили поканата му/ ѝ и ви приканва да опитате ястията.

VI. Дилемата с приборите

покана за вечеря, изискано поведение, културни навици, хранителни навици, вечеря в ресторант, хранителни обноски, готвар

Ако сте на вечеря в изискан ресторант, ще забележите, че приборите са внимателно подредени и всеки един от тях има своя роля. Може да се каже, че това е частта, която най-притеснява хората, които за първи път са на специална вечеря. Ако изрично не ви се препоръча да следвате определен ред, придържайте се към следното правило: започнете да използвате приборите, които са най-отдалечени от вашата чиния и последователно се приближавайте към най-близките. От лявата страна на чинията се поставят вилиците, а от дясната – ножовете и лъжицата.

VII. Храната

Когато храната е предварително сервирана на масата, прието е ястията да се подават в посока обратна на часовниковата. Проява на лошо възпитание е да започнете да се протягате през масата, за да достигнете някое ястие, което желаете. Вместо това учтиво помолете човека, който е най-близо до него, да ви го подаде. Винаги използвайте сервизните прибори, които са оставени до всяко ястие, за да си сипете от него – в никакъв случай вашите лични.

VIII. Обноски на масата

Те са изключително важни, защото са социално приети и когато някой ги наруши показва признаци на ниска култура. Със сигурност вашите родители на един етап от живота, многократно са ви ги повтаряли, но нека отново хвърлим поглед към тях:

покана за вечеря, изискано поведение, културни навици, хранителни навици, вечеря в ресторант, хранителни обноски, готвар

 1. Изключете звука на телефона си, преди да седнете на масата. Признак на неуважение е към останалите гости, ако през цялото време го използвате за разговори или смс-и.
 2. Никога не говорете с пълна уста. Дори някой да ви зададе въпрос, преглътнете и тогава му отговорете. Може внимателно да му кимнете или да се усмихнете, за да му покажете, че сте го чули и ще му отговорите.
 3. Опитайте храната, преди да добавите към нея сол, пипер или друга подправка. Може несъзнателно да обидите домакина, ако решите да овкусите ястието, преди дори да знаете дали се нуждае от подправяне.
 4. Не нарязвайте всички продукти в чинията си, веднага щом са поставени пред вас. Режете последователно, по две-три хапки.
 5. Никога не духайте срещу своето ястие с устни, за да изстине по-бързо (особено ако е супа). Внимателно разбъркайте и изчакайте да изстине.
 6. Някои храни е прието да се консумират с ръце. Ако сте на вечеря в домашни условия, следвайте примера на домакина.
 7. Ако пиете от чаша с дръжка, внимателно я хванете за нея. 
 8. Ако решите да консумирате хляб, последователно разчупвайте филията на малки хапки.
 9. Със сигурност ще покажете уважение към домакина, ако опитате от всичко във вашата чиния. В случай че сте алергични към някой продукт, обяснете този факт.
 10. Непременно направете комплимент на домакина, ако храната ви е харесала. Ако не ви е, запазете своето мнение.
 11. Използвайте приборите си само за хранене, а не за посочване на нещо с тях.
 12. Нека само вашите китки докосват масата, а лактите ви да са извън нея. Ако не се храните, спокойно поставете ръцете си върху скута.
 13. Хранете се внимателно и не бързайте. Привършете, когато по-голямата част от гостите са свършили.
 14. На всеки може да се случи да разсипе нещо – ако го направите в ресторант, обърнете се към сервитьора, извинете се и потърсете неговото съдействие. Ако сте поканени на вечеря в нечий дом, попитайте домакина къде стои гъбата (или друг уред, от който се нуждаете), за да почистите. В повечето случаи, той сам ще се погрижи, но е признак на добро възпитание да покажете отговорност.
 15. Когато приключите да се храните, не местете и не бутайте чиниите навътре. Внимателно поставете приборите си върху чинията и изчакайте да бъдат отсервирани, ако сте в ресторант. Ако сте в дома на ваш приятел, направете същото. Не ставайте от масата и не показвайте прекалена инициативност като сам/сама отсервирате приборите си.
 16. Никога не използвайте клечка или конец за зъби, докато сте на масата. Не закривайте усните си с ръка.
 17. Не освежавайте грима си, докато сте на масата. Осведомете се къде е тоалетната и направете всички тези процедури там.

IX. След хранене

След като сте приключили с храната, поставете салфетката отляво на чинията си. Изчакайте домакинът да ви уведоми какви са следващите му планове за вечерта. Ако нищо не е планирано след вечеря, преценете обстановката и настроението на гостите, преди да си тръгнете. Не тръгвайте 10 минути след вечеря, но и не се натрапвайте. Ако събирането е в неформална обстановка, предложете на домакина да му помогнете с почистването.

X. Гостът праща поздрави и благодари

Винаги в рамките на 1-2 дни от датата на събитието изпращайте благодарствен имейл  или съобщение колко приятно сте си прекарали. Може да направите и друг комплимент в няколко кратки реда. Вашата обратна връзка ще бъде високо оценена.

Източник: www.thespruce.com

Categories: Други

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*