15 безценни готварски трика, които да прилагате в кухнята

За някои хора готвенето е вроден талант и прекрасно хоби, което изважда на показ уменията им. За други, това е по-сложен и труден процес, който невинаги се увенчава с успех. Без значение дали сте от първия или втория тип хора, нашите 15 безценни готварски трика със сигурност ще ви бъдат от полза – те ще ви спестят време, нерви и ще са гарант за една по-вкусна храна. Нека запретнем ръкави и да приготвим една изключително полезна статия за всички Готвар-и в кухнята!

Ще редуваме въпрос и отговор за максимално ефективно възприятие.

1. Как да премахна семена от зеленчуци максимално бързо?

За да премахнете бързо семената от тиквички (или тиква), използвайте лъжичка за сладолед. Острият ѝ ръб лесно и прецизно ги отстранява. Освен това, може да я използвате, ако искате да приготвите тънко нарязана салата.

2. Какво да направя, ако храната ми се окаже по-мазна от обикновено?

Ако случайно сложите повече олио/зехтин от обикновено, не се притеснявайте. Вземете хартиена кърпичка и поставете в нея няколко кубчета лед. Прокарайте я през най-горния слой на ястието. Ледът като магнит ще изтегли плаващата мазнина към него.

Бонус: Ако внимателно следвате рецепта от дадена книга, изпробвайте този начин на ефективно четене. Вземете обикновена закачалка с щипки (за поли и панталони) и хванете краищата на книгата. След това може да я окачите на удобен кухненски рафт/шкаф. Така ще запазите вида на готварската си книга чист и неопетнен.

3. Фолиото ми за хранителни продукти не се простира равномерно.

За да си спестите излишни нерви, породени от усилено дърпане на фолиото, просто постъпете като истинските професионални готвачи – дръжте го в хладилника. Студеното фолио залепва и се къса много по-добре.

4. Как да беля цитрусовите плодове по-лесно?

Всички ние сме изпитвали неприятната болка в нокътя, причинена от беленето на портокали, мандарини, лимони и други плодове. Не си съсипвайте ноктите, докато се опитвате да пробиете обвивката им. Следващият път ги сложете в микровълновата печка за 20 секунди – разделянето на обвивката от плода ще бъде много по-лесно и приятно.

5. Как да беля по-лесно сварени яйца?

Добавете сода и оцет към водата, в която ще варите яйцата. Атомите на тези субстанции проникват в черупката на яйцето, правейки я по-лесна за премахване.

готварски съвети, готварски практики, готварски трикове, трикове в кухнята, готвар

6. Как да получа повече сок от даден плод?

Изцедили сте плода, но забелязвате, че съдържа още сок. Ако нямате сокоизтисквачка, поставете плода (лимон, портокал и т.н.) в хладилника, докато се изстуди. След това го загрейте в микровълновата за 15-20 секунди. Преминете към повторно изтискване.

7. Как да режа лук, без сълзи?

Хладилникът ще ви се притече на помощ отново. Поставете лука вътре за 30 минути, преди да го разрежете. Имайте предвид че това действие се препоръчва, само ако възнамерявате да готвите лука. Не се препоръчва при приготвянето на салата, защото зеленчукът ще изгуби своята свежест и хрупкавост.

8. Умен начин за варене на всякакви видове паста*.

Ако нямате възможност да наблюдавате спагетите*, поставете върху съда, в който се варят, дървена лъжица или бъркалка. Дървеният материал умело ще спре пяната да премине през ръба.

9. Как да опека благополучно цяло пиле?

Когато печете пиле, поставете го върху гърдите му. Тази част от пилето съдържа най-много месо; колкото по-близо е до източника на топлина, толкова по-бързо ще се приготви.

10. Кой е правилният начин за затопляне на веднъж опечени продукти в микровълнова?

Когато затопляте пица или други вече опечени продукти в микровълновата, поставете чаша вода до тях. Влагата ще спре продукта да изсъхне твърде много, като ще запази хрупкавостта на коричката му.

готварски съвети, готварски практики, готварски трикове, трикове в кухнята, готвар

11. Как да запазя подправките свежи по дълго време?

Ако замразите дадена подправка, нейната свежест и съдържание на витамини ще се запази по-дълго време. Поставете я в кутия за лед, например. Опитайте се да я замразите във вода или зехтин.

12. Как да почистя чугунен тиган?

За да почистите перфектно чугунен тиган, избягвайте употребата на обикновен препарат за почистване на съдове. Вместо това използвайте готварска сол. Този метод ще премахне и неприятните миризми, оставени от вече приготвените подправки.

13. Как да премахна миризмата на лук/чесък от ръцете си?

За да премахнете упоритата и неприятна миризма, използвайте лимон или готварска сол. Втрийте го/я в ръцете си, а след това изплакнете с вода.

14. Как да почистя дървените си лъжици?

Ако имате готварски комплект, който с времето придобива лош мирис и бавно върви към кошчето за боклук, направете всичко възможно, за да го върнете към живот. Поставете дървената посуда в чиста вода – 5-7 минути след като заври, може да я извадите и да я оставите на слънце да изсъхне. Упоритата и неприятна миризма ще е изчезнала, а кухненският ви сервиз ще е с нов външен вид.

Бонус: За да възвърнете красивия вид на металните си кухненски съдове (от неръждаваема стомана), измийте ги със смес от оцет и вода (50:50). Ако нямат метални части, добър ефект може да се постигне чрез накисване за една нощ в същата смес.

15. Как да се отърва от неприятната миризма по дървената ми дъска?

Ако забележите, че е време да почистите дървената си дъска, използвайте сол (за препоръчване едра морска сол), с която хубаво да натъркате дъската. Оставете я 10-15 минути. След това избършете с половин лимон и изсушете. Тази процедура ще каже сбогом на неприятната миризма и захабен външен вид.

 

Източник: brightside.me

Categories: Готвене

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*