9 факта за любимите ни храни, които се интерпретират погрешно от десетилетия

маслиното олио, слънчогледово олио, палмово олио, тръстикова захар, мононатриев глутамас, готвар
Всекидневно попадаме на жълти и фалшиви заглавия, които целят да въздействат върху психиката на човек. Още по-опасно е, когато се създават книги от непрофесионалисти с безброй неподходящи и неефективни съвети в областта на здравословното хранене.

В тази статия ще ви покажем някои от най-известните митове за храните, които почти всекидневно включваме в менюто си. Решихме да разберем каква е тяхната истина, защото на господин Мононатриев глутамат му е писнало да чете колко е вреден за организма на хората.

1. Латето съдържа по-малко кофеин от Еспресото – много хора смятат, че еспресото съдържа много повече кофеин, заради наситения си вкус. Истината е една – количеството кофеин в латето, капучиното или еспресото е едно и също и зависи от вида на кафето и начина му на произвеждане.

2. Плодове и други сладки изделия трябва да се хапват само за десерт  – специалистите в тази област твърдо се противопоставят на това твърдение. Препоръчително е да се хапват плодове на закуска, най-много до следобед, а парче шоколад в началото на деня, защото няма да доведе до драстично покачване на инсулина. По-добре стойте настрана от сладки изделия, но ако толкова ви се хапват, правете го до обяд.

3. Мононатриевият глутамат е вреден за здравето – Е621, натриева сол на глутаминова киселина, е една от най-широко разпространените хранителни добавки в целия свят. Формулата му е получена в Япония. Той се използва за акцентиране и засилване вкуса на ястията. Съдържа се в месото, зеленчуците, млякото и т.н. Мононатриевият глутамат е напълно безвреден, както за деца, така и за бременни жени. Неговата история, може да видите тук.

маслиното олио, слънчогледово олио, палмово олио, тръстикова захар, мононатриев глутамас, готвар
Източник: pexels.com

4. Ръженият хляб е по-здравословен от белия – много хора гарантират на тези, които искат да отслабнат, че ако заменят белия хляб с ръжен, ще видят чудни цифри на кантара. Въпреки това, важно е да се отбележи, че количеството калории в белия и ръжен хляб е почти еднакво и прекомерното консумиране на какъвто и да било хляб, довежда до качване на излишни килограми. Основната разлика между двата хляба е брашното, от което се приготвят – черният хляб (или ръжен) съдържа ръжено брашно, което има повече диетични фибри и се предпочита за поддържане на здравословен метаболизъм. От друга страна, белият хляб е по-лесно смилаем и се препоръчва при проблеми със стомашно-чревния тракт. Нашият съвет е, ако желаете да отслабнете, да намалите приема на хляб и да го замените с други въглехидратни продукти, като картофи, ориз и т.н. – те са вкусни и ще ви заситят.

5. Мюслите са най-добрата закуска – в много американски филми ще видим как всекидневно хората хапват за закуска мюсли – комбинация от овесени ядки, мед и други продукти. Много често обаче тези мюсли са истински калорийни бомби, особено като прибавим към тях шоколад и/или сушени плодове, които са с голямо съдържание на захар. Ако желаете наистина да се храните здравословно, изберете мюсли без шоколад и с малко съдържание на захар. Възможно в най-чиста форма.

6. Зехтинът е по-здравословно от слънчогледовото олио, защото засилва метаболизма – експертите твърдят, че всяко олио може да се консумира, стига да е в определени количества – не повече от 30 g на ден. Те съдържат ненаситени мастни киселини, които оказват положително влияние върху нивото на холестерола, който от своя страна може да предотврати заболявания на сърдечно-съдовата система.

маслиното олио, слънчогледово олио, палмово олио, тръстикова захар, мононатриев глутамас, готвар
Източник: spiceography.com

7. Кафявата захар е здравословна – тръстиковата захар съдърха полезни микроелементи, но тяхното количество е незначително. Главното ѝ предимство е, че може да бъде консумирана нерафинирана. Другите ѝ свойства са подложени на дебати, тъй като съдържа 97% захароза и калоричният ѝ състав е почти 387 kcal na 100 g.

8. Макаронените изделия и картофите са вредни за фигурата ви

  • Картофите са полезни, тъй като съдържат калий, магнезий и желязо. Има само няколко неща, които трябва да се вземат предвид. Калоричното съдържание на 100 g печен картоф е 80 kcal, докато същото количество пържени картофки съдържат 317 kcal. Ако добавите сос към тях, броят на калориите ще нарастне пропорционално.
  • Ситуацията с макаронените изделия или така наречената паста е малко по-различна. 100 g филизи (вид макарони) съдържа 114 kcal, докато съдържанието на калории в макароните от твърда пшеница е 230 kcal. Но нека не забравяме, че последните са богати на хранителни вещества и фибри и съдържат по-малко количество нишисте и мазнини.
маслиното олио, слънчогледово олио, палмово олио, тръстикова захар, мононатриев глутамас, готвар
Източник: pixabay

9. Палмовото масло е вредно – високото съдържание на палмитинова киселина кара всички хора да вярват, че то е вредно. Всичко това, защото тази киселина стимулира увеличаването на така наречения “лош холестерол”. Това масло обаче съдържа и олеинова киселина, която неутрализира възможната вреда, причинена от палмитиновата. Палмовото масло е богато на ненаситени мастни киселини и бета-каротин. Основният проблем се крие във факта, че производителите смесват палмовото масло с нетолкова здравословни и предимно евтини продукти, които понижават стойността. Също така, прекаленото консумиране на даден продукт, не е препоръчително в дългосрочен план.

Шепа бадеми съдържа 188 kcal, точно колкото шепа бонбони Skittles. Разбира се, бадемите са много по-богати на хранителни вещества, но когато желаете да хапнете нещо различно, може да разнообразите за ден менюто си. Изключително важно е да имате правилна психическа нагласа, когато решите да отслабвате. Не приемайте дадени храни за забранени, тъй като колкото и клиширано да звучи, ще започнете са мислите само за тях и изкушението ще е много по-голямо, отколкото е в действителност. Не се ограничавайте от нищо, акцентирайте на последователното здравословно хранене и активния физически живот.

Източник: Bright Side

Източник главна снимка: depositphotos.com

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*