Зимна салата с леща, кореноплодни и ябълка

Отнема общо
20 mins
Време на готвене
20 mins
Трудност
Лесно
Порции
5 people
Вид
Салата
Рецепта от
От
300 гр
Леща
100 гр
Целина
1 брой
Цвекло
1 брой
Ябълка
1 брой
Портокал
2 броя
Морков
60 ml
Зехтин
100 ml
Балсамов оцет
2 ч. л.
Сол
1 ч. л.
Черен пипер
Зимна салата с леща, кореноплодни и ябълка

Повечето хора мислят, че зимата не е подходящ сезон за пресни салати. Истината е, че с малко повече въображение богатите и сочни плодове и зеленчуци могат да се превърнат във вкусна и впечатляваща салата. Ако не вярвате – пробвайте нашата рецепта за Зимна салата с леща, кореноплодни и ябълка.

Ако сте почитатели на лещата, може да си приготвите също толкова постна и вкусна супа от леща с рецептата, която може да намерите тук.

Или леща по светогорски, в предложената рецепта отдолу:

Леща по светогорски

Още няколко разновидности на витаминозната стойност на нашата зимна салата с пилешко

Салата със спанак и карфиол

Салата с чушки и мус от сирена

Пилешка пържола със салата от краставица и мента

Салата от печена тиква с орехи и лук

Тази рецепта е част от нашето коледно меню, включващо общо 11 ястия. Вижте останалите предложения тук:

Коледно меню по български – сто години история на една трапеза

  1. Сваряване на лещата. Варим лещата до готовност на силен котлон. Това отнема някъде около 25-30 минути. След което я отцеждаме и измиваме със студена вода.
  2. Настъргване на кореноплодните. Повечето кореноплодни са доста твърди и е препоръчително да се настържат. Започваме с целина, след това ябълката и морковите и накрая цвеклото. Хубаво е да се настърже цвеклото последно, защото много цапа и всичко до което се е докосвало (особено рендето), трябва да се измие старателно.
  3. Сглобяване на салатата. Разбъркваме кореноплодните много добре, след това към тях добавяме сварената, отцедена и охладена леща. Отново разбъркваме.
  4. Направа на дресинг. В купа слагаме солта, пипера, зехтина, балсамовия оцет и сока от портокала. Разбъркваме енергично, докато солта се разтвори напълно и се получи еднородна смес.
  5. Овкусяване на салатата. Овкусяваме салатата с готовия дресинг малко преди да я сервираме. Така си гарантираме, че тя ще бъде хрупкава.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*